Yhdysvallat syyttää Ruandaa Burundin horjuttamisesta

Yhdysvaltojen mukaan Ruanda on sekaantunut naapurimaa Burundin levottomuuksiin. YK varoittaa Itä-Afrikassa sijaitsevan Burundin olevan kansanmurhan partaalla.

Ulkomaat
Hallituksen vastainen mielenosoitus Burundissa 3. kesäkuuta 2015.
Hallituksen vastainen mielenosoitus Burundissa 3. kesäkuuta 2015.Dai Kurokawa / EPA

Yhdysvallat pitää mahdollisena, että Ruanda on sotkeutunut naapurimaansa Burundin levottomuuksiin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmaisi keskiviikkona huolestuneisuutensa raporteista, joiden mukaan Ruanda on ollut osallisena Burundin horjuttamisessa.

Yhdysvaltojen alueen erityislähettilään Tom Perriellon mukaan on olemassa uskottavia raportteja siitä, että Ruandassa olevilta burundilaisten pakolaisleireiltä on värvätty ihmisiä taistelemaan Burundin opposition puolesta.

Yhdysvallat on pyytänyt Ruandaa pidättäytymään horjuttamasta Burundia.

Burundin tilanne on kiristynyt sen jälkeen, kun hutuihin kuuluva presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti huhtikuussa pyrkivänsä perustuslain vastaisesti kolmannelle valtakaudelle.

Nkurunziza valittiin jatkokaudelle heinäkuussa ja sen jälkeen väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet. Väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin yli 400 ihmistä.

Levottomuuksien pelätään muuttuvan etniseksi konfliktiksi hutujen ja tutsi-vähemmistön välillä. YK on varoittanut Burundin olevan sisällissodan partaalla.

Vuonna 1993 alkaneessa Burundin sisällissodassa kuoli noin 300 000 ihmistä. Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 surmattiin noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua.

Etnisten kiistojen taustalla on sekä Burundissa että Ruandassa entisten siirtomaaisäntien Saksan ja Belgian harjoittama sorto. Kolonialistit suosivat molemmissa maissa tutsi-vähemmistöä.

Lähteet: Reuters