Republikaanien Christie ja Fiorina luopuivat presidenttikisasta

Chris Christien ja Carly Fiorinan ilmoitusten jälkeen presidenttiehdokkuutta tavoittelee yhä seitsemän republikaania.

Ulkomaat
Chris Christie
Chris ChristieJustin Lane / EPA

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä joukko harveni keskiviikkona, kun New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ja Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina ilmoittivat luopuvansa kilvasta.

Christie kertoi päätöksestään keskusteltuaan kampanjatiiminsä kanssa keskiviikkona. Poisjääntiä osattiin odottaa, sillä Christie ilmoitti heti New Hampshiren esivaalin jälkeen, ettei hän matkaa kampanjoimaan Etelä-Carolinaan, vaan pohtii jatkoa kotonaan New Jerseyssä.

Christie sai tiistaina New Hampshiressa republikaaneista kuudenneksi eniten ja Fiorina seitsemänneksi eniten ääniä. Kumpikaan heistä ei pystynyt missään vaiheessa nousemaan Donald Trumpin ja muiden puolueen kärkiehdokkaiden vakavaksi haastajaksi.

Fiorina sai kampanjan aikana kehuja esiintymisistään vaaliväittelyissä, mutta ei onnistunut keräämään riittävästi kannatusta mielipidemittauksissa ja esivaaleissa.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Trumpin ohella yhä myös Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich, Jeb Bush, Ben Carson ja Jim Gilmore.

Republikaanien seuraavat esivaalit järjestetään Etelä-Carolinassa 20. helmikuuta ja Nevadassa 23. helmikuuta. Sen jälkeen edessä on niin sanottu supertiistai 1. maaliskuuta, jolloin puolueen presidenttiehdokkaasta äänestetään kaikkiaan 14 osavaltiossa.

Lähteet: AP, Reuters