Robert Kennedyn ampujaa ei päästetty ehdonalaiseen

Palestiinalainen Sirhan Sirhan istuu elinkautista Kennedyn ampumisesta Los Angelesissa kesäkuussa 1968.

Ulkomaat

Yhdysvaltain viranomaiset eväsivät keskiviikkona Robert F. Kennedyn ampumisesta tuomitun Sirhan Sirhanin anomuksen ehdonalaisesta.

Sirhan Sirhan
Sirhan Sirhan vuonna 1970.AP

Palestiinalainen Sirhan ampui Kennedyn hotellissa Los Angelesissa vuonna 1968. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Kennedy oli juuri voittanut puolueen esivaalin Kaliforniassa. Hän oli pitänyt vaalivoiton jälkeisen puheen vain minuutteja ennen ampumista.

71-vuotias Sirhan kertoi kolme tuntia kestäneessä kuulemisessa, ettei hän kykene muistamaan 48 vuoden takaisia tapahtumia. Hän sanoi juoneensa liikaa tuona iltana ja toivovansa, ettei koko tapausta olisi koskaan tapahtunut.

Kennedyn perheystävä, ampumisessa itsekin haavoittunut Paul Schrade, 91, sanoi ehdonalaisesta päättävälle lautakunnalle keskiviikkona, että Sirhan tulisi päästää ehdonalaiseen. Schraden mukaan Sirhan kyllä ampui Kennedyä, mutta toinen ampuja olisi vastuussa tämän kuolemasta.

Lautakunta ei kuitenkaan ollut vakuuttunut Schraden lausunnosta ja huomautti, ettei Sirhan osoittanut katumusta teostaan.

Sirhan sai kuolemantuomion vuonna 1969. Tuomio muutettiin kolme vuotta myöhemmin elinkautiseksi, kun Kalifornia luopui kuolemanrangaistuksesta.

Sirhan anoi pääsyä ehdonalaiseen nyt jo 15:ttä kertaa. Hän saa anoa pääsyä ehdonalaiseen seuraavan kerran jälleen viiden vuoden päästä.

Lähteet: AFP, Reuters