Kuopion liitosalueille esitetään pitäjäraateja

Kuopioon liitettyjen kuntien alueille ollaan luomassa paikallisen demokratian ylläpitämiseksi pitäjäraateja. Pitäjäraatiin valittaisiin 5–10 jäsentä.

Kuopion kuntaliitosalueiden lähidemokratiamalliksi esitetään pitäjäraateja. Niitä perustettaisiin ensi vuodesta alkaen kuntaliitosalueille Riistavedelle, Vehmersalmelle, Karttulaan, Nilsiään, Maaningalle ja Juankoskelle.

Pitäjäraadit toimisivat kaupunginhallituksen asettaman lähidemokratiajaoston alaisuudessa. Raatien tarkoitus on tarjota alueen asukkaille suora väylä kehittää alueensa palveluita, demokratiaa ja yrittäjyyttä.

Pitäjäraadeille ja lähidemokratiajaostolle on laadittu toimintasääntöluonnokset, joita voi kommentoida 4. maaliskuuta saakka. (siirryt toiseen palveluun)

Luonnoksen mukaan pitäjäraadin tehtäviä ovat muun muassa kansalaiskuulemiset ja niillä on myös yleinen lausunto- ja aloiteoikeus. Pitäjäraati saa toimintaansa vuosittain määrärahan ja sen jäsenille maksetaan kaupunginvaltuuston määrittelemä kokouspalkkio.

Esityksen pitäjäraadin kokoonpanosta tekee pitäjäkokous, johon voivat osallistua kaikki alueen asukkaat ja toimijat. Pitäjäraatiin valitaan 5-10 jäsentä, joista yksi valitaan puheenjohtajaksi. Raadin toimikausi on sama kuin kaupunginhallituksen toimikausi.