Käräjäoikeuksista karsitaan joka neljäs – leikkuri käy kaikilla nykyisillä kansliapaikkakunnilla

Uudistuksessa lakkautettaisiin kaikki tällä hetkellä toimivat käräoikeuden kansliat, jotka eivät ole käräjäoikeuden yhteydessä. Lakkautettavista käräjäoikeuspaikkakunnista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jäisi kuitenkin kanslia.

Kotimaa
Käräjäoikeusverkosto tulevaisuudessa -grafiikka
Käräjäoikeuksia lakkautetaan seitsemän. Lakkautettavista paikoista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jää käräjäoikeuden sivukanslia. Yle Uutisgrafiikka

Käräjäoikeuksien määrää aiotaan vähentää seitsemällä. Asiasta päätti oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Jatkossa käräjäoikeuspaikkakuntia olisi 20. Käräjäoikeus lakkautettaisiin Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Kemistä, Kokkolasta, Porvoosta, Raaseporista ja Ylivieskasta.

Samalla leikataan myös kanslioiden ja istuntopaikkojen määrää niin, että kaikkiaan käräjäoikeusverkostossa olisi jatkossa yhteensä 36 toimipistettä.

Käräjäoikeuden kanslia lakkautetaan yhdeksällä paikkakunnalla ja erillinen istuntopaikka 14 paikkakunnalta. Uudistuksessa toimintansa lopettaisivat siis kaikki tällä hetkellä toimivat käräoikeuden kansliat, jotka eivät ole käräjäoikeuden yhteydessä. Lakkautettavista käräjäoikeuspaikkakunnista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jäisi kuitenkin kanslia.

Hyvinkään tuomiopiiri jaetaan kahtia

Uudistuksessa Espoon ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudet yhdistyisivät Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudeksi ja Vantaan, Tuusulan ja Itä-Uudenmaan käräjäoikeudet sekä Hyvinkään käräjäoikeus Loppia, Riihimäkeä ja Hausjärveä lukuunottamatta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudeksi. Poisjäävät kolme kuntaa liitettäisiin Kanta-Hämeen tuomiopiiriin.

Kemi-Tornion käräjäoikeus liittyisi Lapin käräjäoikeuden tuomiopiiriin, Ylivieska-Raahen käräjäoikeus Ouluun ja Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus Pohjanmaahan.

Vuosi sitten keväällä oikeusministeriön työryhmä esitti käräjäoikeuksien määrän vähentämistä jopa neljääntoista tai ainakin seitsemääntoista.

Toteutus vuonna 2018

Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä, ja uudistus on määrä toteuttaa vuonna 2018.

Sen yhteydessä myös käräjäoikeuksien työnjakoa tarkistetaan. Jatkossa niitä riidattomia velka-asioita, jotka voidaan ratkaista kirjallisessa menettelyssä, käsiteltäisiin korkeintaan kahdessa käräjäoikeudessa hovioikeuspiiriä kohden, kun nyt niitä käsitellään kaikissa. Lisäksi esimerkiksi ulosottovalitus-, yrityssaneeraus- ja sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevien käräjäoikeuksien määrä vähenisi.

Uudistukseen liittyvät yt-neuvottelut aiotaan käynnistää maalis–huhtikuussa. Käräjäoikeuksiin sijoitettavilla niin sanotuilla kielituomarin viroilla varmistetaan sekä suomen- että ruotsinkielisen väestön oikeudet.