Auschwitzin vartija, 94, oikeuden eteen: Syytetään avunannosta 170 000 murhaan

Reinhold Hanningin oikeusjuttu lienee yksi viimeisistä lajissaan. Hanning on myöntänyt työskennelleensä vartijana leirillä, mutta kiistää osallisuuden murhiin.

Ulkomaat
Auschwitzin keskitysleirin portti.
Auschwitzin keskitysleirin portti.Jacek Bednarczyk / EPA

Auschwitzin keskitysleirin vartijana toiminut 94-vuotias Reinhold Hanning joutuu tänään torstaina oikeuden eteen Saksan Detmoldissa syytettynä avunannosta ainakin 170 000 murhaan.

Syyttäjien mukaan Hanning valvoi vankien jakamista työhön kelpaaviin ja kaasukammioissa tapettaviin. Hänen katsotaan myös olleen tietoinen siitä, että vankeja tapettiin säännöllisesti ampumalla ja näännytettiin järjestelmällisesti nälkään.

Hanning aloitti työnsä natsien valtaamassa Puolassa sijaitsevassa Auschwitzissa 20-vuotiaana vuonna 1942 ja oli vartijana ainakin kesäkuuhun 1944 saakka, Saksan natsirikosten tutkijat arvioivat. Hän on myöntänyt olleensa leirillä vartijana, mutta kiistänyt osallisuutensa murhiin.

Hanning voi saada 3–15 vuoden vankeustuomion, mutta hänen korkean ikänsä ja valitusprosessin keston vuoksi on epätodennäköistä, että hän joutuu vankilaan.

Vielä kolme muuta samankaltaista oikeusjuttua odotettavissa

Tänä vuonna Saksassa on määrä alkaa kolme muutakin oikeusjuttua, joissa syytetään keskitysleireillä työskennelleitä. Kaikki syytetyt ovat yli 90-vuotiaita. Kahta tapausta käsittelee nuoriso-oikeus, sillä syytetyt olivat tapahtumien aikaan alaikäisiä.

Syytettyjen korkean iän ja heikon terveyden vuoksi oikeudenkäyntien toteutuminen on epävarmaa. On hyvin mahdollista, ettei näiden oikeusjuttujen jälkeen nosteta enää enempää syytteitä entisiä vanginvartijoita vastaan.

Noin 6 500 Auschwitzissa työskennelleestä alle 50 ihmistä on tuomittu, kertoo uutistoimisto AFP.

Saksan oikeuslaitoksessa merkittävä ennakkotapaus keskitysleirien vanginvartijoiden tuomitsemiselle oli Sobiborin leirin vartijan Ivan Demjanjukin tuomio avunannosta joukkomurhaan vuonna 2011.

Tapauksessa oikeus katsoi, että Demjanjukin tuomion perusteeksi riitti hänen työskentelynsä kuolemanleirillä. Demjanjukin kuollessa valitusprosessi oli tosin kesken, mutta tapauksen jälkeen Saksassa on nostettu muita syytteitä samoin perustein.

Auschwitzin keskitysleirillä tapettiin arviolta ainakin 1,1 miljoonaa ihmistä, valtaosa heistä juutalaisia.

Lähteet: AFP, Reuters