Koe uusi yle.fi

Pääseekö bussi tänään matkaan? Teiden surkea kunto pakottaa erikoistarkastuksiin

Helsingin seudun liikenne on ottanut osan bussireiteistään erityisseurantaan. HSL:n liikennetarkastaja tutkii huonon kelin aikaan Pohjois-Espoon, Kirkkonummen ja Sipoon mutkaisten ja mäkisten teiden kunnon etukäteen.

Kotimaa
Timo Vahde
Timo Vahde ajaa jopa pari sataa kilometriä päivässä tarkastaessaan bussireittien kuntoa.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin seudun liikenne on ottanut bussien ajoreitit erityissyyniin. HSL:n liikennetarkastaja saattaa tarkastuskierroksellaan ajaa jopa pari sataa kilometriä Espoon pohjoisosien, Kirkkonummen ja Sipoon reiteillä.

– Joskus tiellä saattaa olla jopa 15 senttiä lunta eikä ajo silloin ole henkilöautolla helppoa saati bussilla. Ei bussi pysty jyräämään missään hangessa, tuumaa liikennetarkastaja Timo Vahde HSL:ltä.

Pahinta bussille on jäinen polanne, joka syntyy auraamattoman tai huonosti putsatun tien laitaan.

– Henkilöautojen nastarenkaat raapivat ajouran, johon bussi ei mahdu. Silloin linja-auton toinen rengas on polanteen päällä ja se alkaa nuljuttaa bussin pyörää. Ja kohta ollaan poikittain tiellä, kuvaa Vahde.

Jos tie ei ole kunnossa, on edessä soitto aurausfirmaan tai tieliikenteen kunnossapidon päivystykseen.

Valtion tiet pahimpia

Erityisseurannan pontimena ovat tammikuun loppupuolen synkät kokemukset. Silloin huonon kelin aikaan jokeribussi törmäsi taloon seinään Helsingin Viikissä ja Sipoossa koettiin kaksi bussiturmaa, joissa loukkaantui ihmisiä.

– Tässä on kyse matkustajien turvallisuuden takaamisesta. Silloin tilanne oli niin huono, että keskeytimme julkisen liikenteen turvallisuussyistä useiksi tunneiksi Sipoossa. Aiemmin ei tällaista ole tehty, kertoo Vahde.

Valtaosa pulmallisista teistä on pieniä, mutkaisia ja mäkisiä. Joukossa on joitakin yksityisteitä. Huonoimmin aurattuja ovat kuitenkin Uudenmaan ELY-keskuksen hoidossa olevat tieosuudet.

– Kunnossapidossa on vielä paljon parannettavaa ja tästä keskustelemme jatkuvasti ELY-keskuksen kanssa.