1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Syyria

Tutkimus: Yli 11 prosenttia syyrialaisista kuollut tai vammautunut sodassa

YK lopetti Syyrian sodan uhrien laskemisen puolitoista vuotta siten. Uusi tutkimus nostaa sodan uhriluvun aivan uudelle tasolle. Yli puolet syyrialaisista on menettänyt sodan takia toimeentulonsa.

Syyrialaiset pelastusmiehet etsivät eloonjääneitä Aleppon pohjoispuolella helmikuun alussa. Kuva: Thaer Mohammed / AFP

Syyrian sodassa on kuollut jo 470 000 ihmistä, kertoo riippumaton tutkimuslaitos Syrian Centre for Policy Research (siirryt toiseen palveluun) (SCPR).

Laitoksen arvion mukaan 400 000 ihmistä on kuollut taisteluiden seurauksena. 70 000 ihmistä olisi menettänyt henkensä muista sisällissodasta johtuvista syistä, kuten terveydenhoitopalveluiden, lääkkeiden, ruuan, puhtaan veden ja asuntojen puutteen takia.

YK on arvioinut Syyrian sisällissodan uhriluvuksi 250 000, mutta YK lopetti kuolleiden laskemisen jo vuoden 2014 puolivälissä liian vaikeiden olosuhteiden takia, kertoo tutkimuksesta uutisoiva brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkiaan syyrialaisista olisi kuollut tai haavoittunut sodassa jopa 11,5 prosenttia, SCPR arvioi. Haavoittuneita on 1,9 miljoonaa.

Syyrian kansasta jo 45 prosenttia on joutunut pakenemaan taisteluja kodeistaan, raportti kertoo. 6,36 miljoonaa on pakolaisina Syyrian rajojen sisällä, neljä miljoonaa on paennut ulkomaille. Maan väestömäärä on pudonnut viiden sotavuoden aikana yli viidenneksellä.

SCPR on Guardianin mukaan toiminut viime aikoihin saakka Damaskoksessa. Laitos pyrkii olemaan sodan osapuolten suhteen puolueeton. Se ei kritisoi suoraan Syyrian johtoa tai sen tukijoita, Irania, Venäjää ja Hizbollah-järjestöä. Isis-järjestöä lukuunottamatta se kutsuu kapinallisia vain "aseellisiksi ryhmiksi", jotka pyrkivät kumoamaan presidentti BAshar al-Assadin hallinnon.

Raportissa annetaan kuitenkin realistinen kuva Syyrian nykyoloista. Syyriassa vallitsee raportin mukaan "sorron, pelon ja fanatismin" ilmapiiri. Sota ruokkii varkauksia, salakuljetusta ja kiristystä. Syyrian romahtaneesta taloudesta on tullut "musta aukko", johon kotimaiset ja ulkomaiset resurssit uppoavat.

Tutkimuslaitos arvioi, että kuluttajahinnat nousivat Syyriassa viime vuonna keskimäärin 53 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan anna hyvää kuvaa tapahtumien luonteesta. Konfliktialueilla ja piiritetyissä kaupungeissa hintojen nousu on ollut paljon suurempaa ja kasvattanut sodasta hyötyvien kauppiaiden voittoja.

Työllisyysolot ja palkat ovat heikentyneet. Varsinkin naisten työssäkäynti on vähentynyt turvallisuuden heikettyä. Jopa 13,8 miljoonaa, eli yli puolet syyrialaista on menettänyt sodan takia toimeentulonsa.