1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Atomirotan Rane Raitsikka: "Meinasi tulla tuplalevy"

Helsinkiläisbändi Atomirotan toisella albumilla vierailee arvostettu kaarti muusikoita: Queens of Stone Agessa ja the Eagles of Death Metalissa soittanut Gene Trauttman sekä Pave Maijanen ja Sami Yaffa.

kulttuuri
Atomirotta-yhtye kadulla.
Tony Sheng/ Monsp

Punkrock-legenda Rane Raitsikalla on syytä hymyyn. Kädessä on oman, Atomirotta-yhtyeen toinen levy, Atomirotta II. Atomirotta nousi vain vajaat pari vuotta sitten nopeasti yleisön tietoisuuteen kappaleellaan Aurinkoon. (siirryt toiseen palveluun)

Raitsikka tuli alun perin tunnetuksi 1980-luvulla helsinkiläisistä Lama, Smack ja Balls -yhtyeistä. Sittemmin hän on kotimaassa vaikuttanut myös Tumppi Varonen & Problemsissa sekä itähelsinkiläisessä rap-bändissä Notkea Rotassa, mistä matkaan lähtivät Atomirotan muusikot Mikko Sarjanen ja J. Pajulaakso.

Atomirotta II julkaistaan myös vinyylinä

Pitkän linjan muusikoille kokonainen levy tunnelmavaihteluineen, aloituksineen ja lopetuksineen on edelleen tärkeä. Atomirotan yleisö on monen ikäistä.

Rane Raitsikka
Rane RaitsikkaSuvi Vesalainen / Yle

Raitsikkaa ei haittaa, jos joku haluaa kuunnella netistä vain yhtä ja samaa bändin biisiä. Levy on kuitenkin aina levy.

– Se on vähän sama, jos joku kirjailija rupeis julkaisemaan kirjojen sijasta vaan jotain lyhyitä, tiivistettyjä pätkiä netissä, Raitsikka kuittaa.

Atomirotta II avaa aaveratsastaja-tunnelmissa. Teksteissä liikutaan tutusti kaupunkiympäristössä, ajetaan autoilla, istutaan kallioilla ja hypätään pikkukoskeen.

Yhdentoista kappaleen kokonaisuus puristui vuoden aikana kymmenien joukosta. Ensimmäisen singlen, Nenä vien ska-poljentoista iskelmällisyyttä ei levyn muista biiseistä tosin löydy.

Räppärin ja rokkarin yhteinen tapa tehdä musiikkia vie helposti moniin suuntiin.

– Yllätyin siitä, kuinka paljon tämä kuulostaakin itse asiassa rap-levylta, Mikko Sarjanen ihmettelee uutta tuotosta.

Rane ja Mikko
Rane ja MikkoSuvi Vesalainen / Yle

Mukana kotimaisia ja ulkomaisia tähtiä

Isossa osassa Atomirotta II:n biiseistä rumpuja soittaa Apulannan Sipe Santapukki.

Yhdessä kappaleessa rummuissa on Ranen Amerikan kaveri, muun muassa Queens of Stone Agessa ja the Eagles of Death Metalissa soittanut Gene Trauttman. Bassossa vierailevat myös Pave Maijanen ja Sami Yaffa.

Lue seuraavaksi