Haavojen hoito onnistuu kotona – nettiyhteys korvaa terveyskeskuskäynnit

Haavapotilaiden kotihoito onnistuu hyvin ja tehokkaasti videoyhteyden avulla. Samalla säästyy potilaan voimia, kun käynnit terveyskeskuksessa jäävät pois. Alavudella on ollut mahdollista päästä haavahoitajan virtuaalivastaanotolle kesästä lähtien. Tulevaisuudessa sähköisten terveyspalveluiden uskotaan helpottavan kotona asumista etenkin haja-asutusalueilla.

terveys
Sairaanhoitaja Sari Salama antaa etänä neuvoja haavanhoitoon.
Sairaanhoitaja Sari Salama antaa etänä neuvoja haavanhoitoon.Olli Koski / Yle

Alavudella on viime kesästä saakka kokeiltu haavapotilaiden kotihoitoa videoyhteyden avulla.

Kotihoidon hoitajat ottavat tablettitietokoneella yhteyden haavapolille haavahoitajaan, joka pystyy kuvan sekä hoitajien ja potilaan kertomusten pohjalta arvioimaan haavan parantumista sekä antamaan ohjeita kotihoitoon.

Tyytyväisiä asiakkaita

– Kaikki potilaat ovat olleet oikein tyytyväisiä. Siinä säästyy asiakkaan voimia paranemiseen, kun hoito tapahtuu kotona eikä tarvitse reissata terveyskeskukseen, toteaa kotihoidossa työskentelevä sairaanhoitaja Saara Vigren.

Saara Vigren varaa haavahoitajalle soittoajan ja potilaan luona hän avaa sidokset ja puhdistaa haavan ennen kuvapuhelinyhteyden avaamista. Terveyskeskuksessa haavahoitaja Sari Salamalla on työpöydällään tablettitietokone, joka hälyttää, kun kotihoito soittaa hänelle.

– Kokemukset ovat olleet erittäin hyviä haavahoitajan näkökulmasta. Niinsanotun virtuaalipotilaan hoito on nopeaa ja tehokasta, kun toimin vain konsulttina ja kotihoitaja toimii käsinäni, sanoo Sari Salama.

Salaman mukaan virtuaalivastaanotolla aikaa säästyy asiakasta kohden jopa 30 - 45 minuuttia. Se aika säästyy normaaliin vastaanottotoimintaan.

– Myös tekniset ratkaisut ovat toimineet yllättävän hyvin. Kokeilun aikana on ollut vain muutamia yhteysvirheitä, jolloin verkkoa ei ole löytynyt.

Sekä Vigren että Salama toivovat, että kokeilusta tulee pysyvä käytäntö ja että kotona tapahtuvaa etähoitoa voitaisiin laajentaa muihin kin potilaisiin. Kuusiolinna Terveys Oy:n Alavuden kokeilussa on ollut mukana kroonisia haavapotilaita.

Tarvitaan varma tiedonsiirto

Alavuden kokeilu kuuluu Etelä-Pohjanmaan liiton vetämään kansainväliseen Connected for Health -hankkeeseen, jossa pyritään parantamaan vanhusten mahdollisuuksia asua kotonaan. Hankkeen seminaarissa torstaina Seinäjoella käsiteltiin sähköistä terveydenhoitoa ja pohdittiin myös valokuituverkkojen asemaa terveysteknologiapalveluiden mahdollistajana.

– Yhä enemmän voidaan sairaanhoidon palveluita hoitaa kotona ja vain taivas on rajana siihen, mitä kaikkea sinne saadaan, kun tekniikka kehittyy, totesi kehittämiskoordinaattori Paavo Laaksonen Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymästä.

Suupohjassa on rakennettu oma kuituverkko, jonka alueen kunnat omistavat. Ajatuksena on, että verkon kautta voidaan tulevaisuudessa tarjota etäpalveluita kaikille kuntalaisille syrjäkyliä myöten.

Laaksonen pitää selvänä, että kunnollinen verkkoinfrastruktuuri luo erinomaista pohjaa etäpalveluiden kehittämiselle.

– Julkisen sektorin verkko on varma perusta. Tuli minkälaisia palveluita tahansa, niin meillä on verkon puolesta kapasiteettia ja toimintavarmuutta taatusti riittävästi tulevaisuuteen. Erityisen iso asia kuituverkko on syrjäkylillä, jossa muuten oltaisiin epävarman mobiilin varassa.