1. yle.fi
  2. Uutiset

Sini Saarela keskittyy kotimaisiin metsäkiistoihin – "Nyt pidetään tarkasti silmällä Metsähallitusta Suomussalmella"

Greenpeacen aktivisti Sini Saarela on ollut puolustamassa luontoarvoja koko viikon Kainuussa Ärjänsaaressa. Nyt nainen on pakannut reppunsa ja jatkaa matkaansa kohti uusia kohteita, mutta hän arvioi vielä palaavansa Kainuuseen.

Kotimaan uutiset
Sini Saarela Murmánskkas
Dmitri Sharomov / EPA

Suomen kenties tunnetuimman luontoaktivistin Sini Saarelan lähtö Kainuuseen tapahtui viikko sitten. Paikalliset luonnonsuojelijat ja ympäristöjärjestöt olivat jo pitkään vedonneet UPM:ään, jotta se lopettaisi hakkuut Oulujärven Ärjänsaaressa.

Tavallisen kansalaisen huoli nousi Sini Saarelalle päällimmäiseksi syyksi lähtöön Ärjänsaareen.

– Kuulin, että Kainuun Sanomien verkkogallupissa 70 prosenttia vastaajista vastusti hakkuita. Minulle tuli sellainen olo, että hakkuisiin täytyy lähteä puuttumaan.

Perehtyminen Ärjänsaaren hakkuisiin tapahtui samalla kaavalla kuin Greenpeacella yleensäkin. Iso porukka tutki kohteen, ja asioita jaettiin muun muassa paikallisten ihmisten tietojen perusteella.

– Eihän kaikilla järjestöillä tai ihmisillä ole tällaisia mahdollisuuksia kuin meillä. Greenpeacen vaikutusvalta on siinä, että voimme tehdä erilaisia juttuja kuin muut ja mennä suoraan paikan päälle.

Palkatonta työtä kellon ympäri luontoarvojen puolesta

Greenpeacen aktivistit hiihtivät Ärjänsaareen. Perillä he alkoivat kartoittaa hakkuiden suuruutta ja koneiden määrää.

Tässä tilanteessa nousee esiin ajatus, että eikö mikään riitä, ja onko pakko mennä neljä kilometriä mantereelta sijaitsevaan ainutlaatuiseen saareen.

Sini Saarela

– Maanantaiaamuna kiersimme saarea ympäri. Halusin nähdä kokonaisuudessaan millainen saari on luontoarvoiltaan. Hakkuiden lopettamisen jälkeen olemme dokumentoineet kuinka paljon UPM ehti hakata.

Saarelan mukaan ympäristökysymysten ratkaisuun tarvitaan väkivallatonta suoraa toimintaa niin Suomessa kuin maailmallakin.

– Metsäteollisuudella on suuri valta toimia tässä maassa. Yksittäisten ihmiset mielipiteet eivät tunnu vaikuttavan. Tässäkin tapauksessa Suomen luonnonsuojeluliitto vetosi UPM:ään, ettei hakkuita aloitettaisi. Jos perinteiset vaikutustavat eivät toimi, silloin tarvitaan suoraa toimintaa.

Herkkien alueiden hakkuiden suhteen Sini Saarela on ehdoton.

– Niitä ei pidä missään nimessä hakata. Tässä tilanteessa nousee esiin ajatus, että eikö mikään riitä, ja onko pakko mennä neljä kilometriä mantereelta sijaitsevaan ainutlaatuiseen saareen, joka on virkistyskäytössä.

Metsähallituksen toimia Suomussalmella tarkkaillaan

Sini Saarela on nimenä saavuttanut kansainvälistä huomiota Venäjällä toimiessaan.Vuonna 2013hän nousi venäläiselle öljynporauslautalle, ja Saarela ja 28 muuta Greenpeace-aktivistia sekä kaksi toimittajaa pidätettiin. Kysymykseen, tarvittiinko Ärjänsaaren hakkuiden loppumiseen maailmanluokan aktivisti, Saarela naurahtaa.

Pesiöjärven alueelle on Metsähallituksella aika törkeitä hakkuusuunnitelmia pienille saarille.

Sini Saarela

– En usko, että minä yksin vaikutin asioiden kulkuun. Ei minusta tämän tilanteen aukeaminen ole henkilöstä kiinni. Lähdin mukaan, kun siihen tuli mahdollisuus.

Aktivistina toimiminen on Saarelle enemmän elämäntapa kuin työ. Parhaillaan hän on matkalla Orivedelle, mutta Kainuussakin riittää seurattavaa toimintaa.

– Nyt pidetään tarkasti silmällä Metsähallitusta Suomussalmella. Pesiöjärven alueella on Metsähallituksella aika törkeitä hakkuusuunnitelmia pienille saarille. Orivedellä käymme katsomassa UPM:n muita hakkuusuunnitelmia. Tehdään se mitä kyetään. Mahdollisesti en ole joka paikassa mukana, mutta Greenpeace on, summaa Sini Saarela.

Lue seuraavaksi