Pohjois-Korea jäädyttää Etelä-Korean omaisuutta – "sodanjulistus"

Pohjois-Korean viikonloppuna tekemä ohjuslaukaisu on johtamassa vaaralliseen kostonkierteeseen.

Ulkomaat
Kesäinen teollisuusalue.
Kaesongin teollisuusalue vuonna 2011 julkaistussa kuvassa.Yonhap

Pohjois-Korea vastaa kovin sanoin Etelä-Korean ilmoitukseen keskeyttää toiminta maiden yhteisellä Kaesongin teollisuusalueella.

Pohjois-Korea määräsi, että Kaesongissa jäljellä olevat eteläkorealaiset karkotetaan välittömästi. Samalla Pohjois-Korea jäädyttää eteläkorealaisten yhtiöiden omaisuuden Kaesongissa. Pohjois-Korean armeija ottaa teollisuusalueen valvontaansa.

Pohjois-Korea sulkee myös kaksi keskinäiseen viestintään käytettyä puhelinyhteyttä Etelä-Koreaan.

Etelä-Korea ilmoitti joitakin tunteja karkotusilmoituksen jälkeen, että kaikki 280 Kaesongissa ollutta eteläkorealaista ovat palanneet turvallisesti Etelä-Koreaan.

Etelä-Korea päätti eilen keskiviikkona keskeyttää Kaesongin toiminnan vastalauseena Pohjois-Korean viikonloppuna tekemälle ohjuslaukaisulle, jolla lähetettiin avaruuteen satelliitti. Etelä-Korea sanoi päätöksen perustuvan siihen, että se ei halua Pohjois-Korean käyttävän teollisuusalueen tuomia voittoja ohjus- ja ydinohjelmiensa edistämiseen.

Pohjois-Korean mielestä Kaesongin toiminnan pysäyttäminen on "vaarallinen sodanjulistus". Pohjois-Korean ilmoituksen uutisoi maan virallinen uutistoimisto KCNA.

Kaesongin teollisuusalue, jonka tuotanto alkoi vuonna 2004, sijaitsee Pohjois-Korean erityishallintoalueella. Molemmat Koreat ovat hyötyneet siitä: Etelä-Korean yritykset ovat saaneet halpaa työvoimaa ja pohjoiskorealaiset edes jonkinlaisia palkkatuloja.

Lähteet: AP, Reuters, AFP