Kalle Lähde on raitis juoppo

Kalle Lähde kertoo ryypänneensä itsensä melkein hengiltä. Kesällä 2013 hän havahtui siihen, kuinka henkinen kunto loppui ennen fyysistä. Lähde väsyi täydellisesti valehteluunsa ja salailuun, joita juomisen jatkaminen olisi vaatinut.

kirjallisuus
Kalle Lähde
Aamun kirjassa puhuttiin rankasta ryyppäämisestä. Oman tarinansa on esikoisromaaniksi kirjoittanut Kalle Lähde. Hän on Nadjan ja Sepon vieraana.

Raumalaissyntyinen yrittäjä, raitis alkoholisti Kalle Lähde kirjoittaa ryyppäävästä miehestä. Sairaanhoitajavaimo on suorastaan raivostuttavan pitkämielinen eikä jätä miestään.

– Läheiselle käy niin kummallisesti, että hän sairastuu alkoholistin myötä läheisriippuvaiseksi. Oireet ovat yhtä hulluja tai jossain tapauksessa hullumpia. Vaimo salaa, pitää raha-asiat kunnossa ja pimittää muilta perheen ongelmat, sanoo Lähde.

Lähde ei usko, että hänen juomisensa syyt olisivat lapsuudessa.

– Minulla ei ollut mitään ongelmia tai syitä juomiseeni lapsuudessani. Olen hyvästä perheestä, ja minulla oli hyvä lapsuus. Mutta perintötekijäni ovat sellaiset, että kun kehooni meni alkoholia, alkoi tapahtua. Juomisesta tuli pakkomielle, kertoo Lähde.

Ihmisen kroppa kestää yllättävän paljon. Lähteen piti kahden viikon juomaputken jälkeen opetella uudestaan syömään. Se oli raakaa leikkiä.

Kalle Lähteen vieroitusoireet olivat järkyttäviä. Kotona vaimolla oli niin sanottuja apuja. Ensin oli jääkaapissa kaksi ja sitten myöhemmin taas kaksi olutta.

Romaanin päähenkilö huijaa lääkäreiltä rauhoittavia ja unilääkkeitä. Kiireinen lääkäri uskoo, vaikka näkeekin totuuden.

Lähde korostaa, että alkoholistille katkolle pääseminen on tärkeää. Siellä katkaistaan juomaputki niin, ettei siihen kuole. Juomista on Lähteen mukaan vaikea lopettaa, koska vieroitusoireet ovat rajut.

Lähteen esikoisromaani Happotesti on vastenmielisin kirja mitä olemme pitkään aikaan lukeneet. Se on hyvin intensiivisesti kerrottu aidon tuntuinen tarina. Synkästä aiheestaan huolimatta Lähde keventää kirjaansa itseironialla.