Tuomioistuinpalveluja karsitaan Länsi-Uudellamaalla – 900 rikosasiaa pois Lohjalta

Torstaina julkistettu käräjäoikeusverkoston uudistus on kylmää kyytiä Lohjan seudulle. Kaupunkiin ei jää mitään tuomioistuinpalveluita. Laamanni Klaus Ekelund arvioi, että paikkakunnalla saattaa tulevaisuudessa olla korkeintaan yksi haastemies, mutta tuskin sitäkään.

käräjäoikeudet
Suomen lain ensimmäinen osa ja puheenjohtajan nuija.
Arja Lento / Yle

Torstaina julkistettu käräjäoikeusverkoston uudistus lakkauttaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden Lohjan ja Raaseporin kansliat. Uudistuksen myötä muodostettavan uuden Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden keskuspaikka on Espoo.

Käräjäoikeudet lakkautetaan Uudellamaalla Hyvinkäältä, Järvenpäästä ja Porvoosta. Hyvinkäälle jää kuitenkin kanslia ja Porvooseen sekä Raaseporiin erillinen istuntopaikka. Kirkkonummella pidetyt istunnot siirretään Espooseen.

Iso muutos sekä asiakkaille että työntekijöille

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden laamanni Klaus Ekelund suree uutista henkilökunnalle pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Ensinnäkin työntekijöiden kannalta tämä on iso mullistus. Toisaalta onhan tämä hankalaa asiakkaillekin. Ennen on esimerkiksi Lohjalla voinut suurin piirtein kadun yli kävellä oikeudenkäyntiin tai toimittamaan papereita käräjäoikeuteen. Kyllähän tämä surulliselta tuntuu.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden Lohjan kansliassa on parikymmentä työntekijää. Paikkakunnalla käsitellään vuosittain noin 900 rikosasiaa ja käräjäoikeuden istuntoja on päivittäin.

– Sellaiset ihmiset, jotka joutuvat olemaan henkilökohtaisesti istunnossa, niin heidän täytyy jatkossa matkustaa Espooseen. Sitä en osaa sanoa, että aiheuttaako uudistus ruuhkaa asioiden käsittelyyn. Ei välttämättä, mutta se on mahdollista, Ekelund pohtii.

Hyvinkään laamanni: Byrokratia lisääntyy

Käräjäoikeuksien karsiminen on pettymys myös Hyvinkään käräjäoikeudelle. Laamanni Tatu Leppäsen mielestä vähempikin riittäisi.

– Tässähän yhdistyy peräti neljä nykyistä käräjäoikeutta: Vantaa, Tuusula, Hyvinkää ja Porvoo. Tuomarimäärä on yli 50 ja väkimäärä melkein 200. Vähän on pelkona se, että liian iso koko jäykistää toimintaa ja lisää byrokratiaa. Kuitenkin tilastojen mukaan keskikokoiset käräjäoikeudet ovat olleet toimivampia. Olisin toivonut mallia, jossa olisi muodostettu Keski-Uudenmaan käräjäoikeus, johon olisi yhdistetty Hyvinkää ja Tuusula.

Hyvinkään ja Tuusulan käräjäoikeuksissa on käsitelty vuosittain yhteensä noin 2 000 rikosasiaa. Laajoja riita-asioita Hyvinkäällä käsitellään vuosittain vajaa 300 ja hakemusasioita noin tuhat.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) esittelemä käräjäoikeusverkoston uudistaminen on tarkoitus toteuttaa vuonna 2018.

Muokattu 11.2.2016 klo 13:39: Lisätty viimeinen kappale.