Kirjailija Juha Hurme arvostaa dufvismeja: "Poeettista, raamatullista laatua"

Rauman Lukon päävalmentaja Risto Dufva on tullut tunnetuksi lentävistä lauseistaan eli dufvismeista. Kirjailija Juha Hurme innostui, kun sai tehtäväkseen analysoida kiekkomiehen kuolemattomia lausahduksia.

urheilu
Jääkeikkovalmentaja Risto Dufva
Karri Laihonen / Yle

Rauman Lukossa viimeistä kevättä valmentava Risto Dufva on pitkän valmentajan uransa aikana, osittain vahingossa ja osittain tietoisesti, tullut luoneeksi lentävien lauseiden alalajin eli dufvismin.

– Valmentajien hommiin kuuluu myös pitää tätä jääkiekkoviihdettä kiinnostavana. Silloin kun haluan sanoa jotain, yritän muotoilla sen niin, että se myös jäisi jonkun mieleen, toteaa Dufva.

Kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme kertoo seuraavansa jääkiekkoa tiiviisti. Hän nostaa esimerkiksi juuri Dufvan ja Karri Kiven kiinnostaviksi sanankäyttäjiksi.

– Risto Dufvalla on humaani lähetymistapa jääkiekkoon. Hän on oikeasti mielenkiintoinen persoona, Hurme sanoo.

Poeettisuutta, kansanviisautta ja nonsense-huumoria

Juha Hurme sai tehtäväkseen analysoida dufvismeja. Kirjailija tarttui toimeen innokkaasti. Hän löytää dufvismien lakonisesta tyylistä monia vaikutteita.

"Ei tarvitse olla hyvä, riittää että on paras paikallaolijoista"

– Tämä on kuin kiinalaisesta klassikosta, Sunzin sodankäynnin oppaasta. Tyylikkään kyyninen ja ehdottoman tosi määritelmä kahden osapuolen kamppailusta. Se muistuttaa myös, ohi jääkiekon, siitä, että tosiasioiden maailmassa kaikki on suhteellista.

"Kun on vaikeaa, ei ole helppoa"

– Kuuden sanan leikki, jossa näennäisen triviaali muoto kuvaa osuvasti vaikkapa 25 äijän henkistä lukkoa, väkinäistä puurtamista ja tappiomielialaa.

"Tekemättömät maalit odottavat kiekottomia sankareita"

– Kriittisessä ivalauseessa on poeettista, raamatullista laatua.

"Ei pidä mennä mailoineen sinne minne toiset menee nenineen"

– Prinsiippi on runollinen. Turhien jäähyjen välttämisen ohjeistus on muodoltaan sananlaskumainen kansanviisaus.

"Ensin lähdetään yhteen otteluun, sitten lähdetään toiseen otteluun ja sitten kaikki menevät kotiin"

– Jääkiekkovalmentajan tulee olla retoriikan mestari. Nyt kuljetaan nonsense-huumorin alueella, jolle löytynee käyttöä väistämättömien vastoinkäymisten kohdatessa. Lause voi tarkoittaa aivan mitä vain.

"Väsymys on mielentila"

– Maratoonarille on turha mennä sanomaan, että väsymys on mielentila, koska hänen kohdallaan se ei ole niin. Mutta lätkäjoukkue on niin monimutkaisten sosiaalisten suhteiden verkosto, että vaikkapa play offseissa mantra on täyttä totta.