Yliopiston hallituksen puheenjohtaja: Rehtorin lähtöön ei liity dramatiikkaa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallitus valitsi Juha-Matti Saksan rehtoriksi yksimielisesti. Nykyisen rehtorin lähtöön ei hallituksen puheenjohtajan mukaan liity dramatiikkaa.

Kotimaa
Anneli Pauli on valittu Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtoriksi.
Teemu Leinonen / LUT

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori vaihtuu ensi maanantaina. Nykyinen rehtori Anneli Pauli jättää tehtävänsä kesken kauden.

Yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö tyrmää epäilyt siitä, että Pauli olisi jättänyt tehtävänsä paikallisen kritiikin takia. Paulia on arvosteltu siitä, että hän on koko rehtorikautensa asunut muualla eikä ole sitoutunut Lappeenrantaan.

– Hänet valittiin nostamaan yliopiston tieteellistä tasoa, mikä puolestaan on edellyttänyt läsnäoloa siellä, missä muun muassa tehdään rahoituspäätöksiä, Rönkkö sanoo.

– On myös parempi, että kevään tulosneuvottelut käy sama henkilö, joka ryhtyy niitä toteuttamaan, Rönkkö jatkaa.

Kehittäminen edellyttää paikkakunnalla asumista

Syyt rehtorin vaihdokseen löytyvät Suomen taloudellisesta tilanteesta, joka kiristää myös tiedeyliopistoja.

– Saimiasta tulee vuoden 2018 alussa yliopiston college ja Anneli Paulin toimikauden päättyminen olisi sattunut todella huonoon saumaan. Hän ei myöskään ole hakemassa uudelle kaudelle, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

Uuden konsernin rakentaminen vaatii Rönkön mukaan toimimista Lappeenrannassa ja maakunnassa eikä se olisi sopinut Paulin elämäntilanteeseen.

"Juhis" valittiin yksimielisesti

Uuden rehtorin valinta oli yliopiston hallitukselle helppoa. Tehtävää ei laitettu hakuun eikä Juha-Matti Saksalle löytynyt haastajaa.

– Yliopistolla tarvitaan nyt hengen luojaa, ja Juhis on sellainen. Hän tuntee paikalliset olosuhteet ja yliopiston hyvin, mikä on tässä tilanteessa erityisen tärkeää, Rönkkö sanoo.

40-vuotias Juha-Matti Saksa on kauppatieteiden tohtori ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa professorina ja hallintojohtajana.

Saksa aloittaa rehtorina maanantaina.