1. yle.fi
  2. Uutiset

Laskiaistorstai? 6 syytä pörssin alamäkeen

Hongkong: -3,9 prosenttia. Pariisi: -3,5 prosenttia. Helsinki: -2,7 prosenttia. Pörssi-indeksit maailmalla ja Euroopassa ovat olleet torstaita edeltävinäkin päivinä surkeassa mollissa. Mitä tapahtuu?

talous
Hongkongin pörssi.
Pörssikursseja Hongkongissa.Dale de la Rey / AFP

1. Liukurata on öljytty

Öljy ja muut raaka-aineet ovat markkina-arvoiltaan auttamattoman alamaissa eikä hinnanliikkeistä voi povata nyt juuri mitään. Alkuun halpa öljy nähtiin mukavana liike-elämän vauhdittajana. Taso kuitenkin pääsi laskemaan niin pohjaan, että riskinä ovat yritysten konkurssit ja sitä kautta talouden laajempi painuminen.

Brent-öljyn tynnyrihinta oli torstaina noin 30 dollaria. Kesäkuussa 2014 tynnyristä joutui maksamaan 115 dollaria.

2. Arvoitusten Kiina

Kiinasta ei ole tullut viime päivinä uusia uutisia, jotka järkyttäisivät tämän päivän pörssiliikehdintää. Mutta Kiina on valtavan iso. On fakta, että sen talouskasvu hidastuu. Kukaan ei vain tiedä, kuinka hitaasti – tai nopeasti. Valuutan kellutus ja pörssikupla herättävät kysymään, mahtavatko Kiinan viranomaiset sittenkään taitaa talouden vakauttamisen saloja.

Kiinan talous kasvoi viime vuonna 6,9 prosenttia. Tahti oli verkkaisinta neljännesvuosisataan.

3. Kuuleeko keskuspankki?

Keskuspankit ovat aina kääntäneet talouden parempaan suuntaan elvyttämällä. Tätä on tapahtunut jo niin loputtomasti, että epäusko alkaa vallata alaa: vieläkö keskuspankit kykenevät tekohengittämään korahtelevaa taloutta? Pörssiromahtelussa pankkiosakkeet ovat olleet reippaassa laskussa.

Euroopan keskuspankin määrällinen elvytys – käytännössä velkakirjojen osto-ohjelma, jolla pumpataan rahaa markkinoille – on suurella varmuudella paisumassa. Velkakirjoja ostetaan pankeilta nyt 60 miljardilla eurolla kuukaudessa. Pääjohtaja Mario Draghi on vihjannut, että EKP:n elvytysohjelma laajenisi tästä maaliskuussa.

4. Mikään ei piristä

Edellä mainitut epävarmuustekijät ovat lietsoneet niin synkkiä mielialoja, että mikä tahansa talouselämästä kantautuva uutinen nähdään huonona. Yhdysvalloissa julkaistiin juuri itsenäisten sijoittajien AAII-yhdistyksen tunnelmamittari, mistä markkinat löysivät nopeasti toiseksi mustimmat indeksiluvut viiteen vuoteen. Pörssissä tämäkin on torstaina vienyt sormet hätänappulalle.

Esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen piti keskiviikkona kongressissa puhetta, jonka senkin katsotaan lietsoneen pienimuotoista markkinahysteriaa. Yellen varoitti finanssimarkkinoiden turbulenssista ja maailmantalouden mahdollisesta heikkenemisestä.

5. Pelko maailmantalouden taantumasta

Tässä kohtaa listaa isossa kattilassa hämmennetään jo sen verran kitkeriä aineksia, että lopputuloksena on mieto paniikki mahdollisesta globaalin talouden pysähdystilasta.

Maailmantalouden taantuma olisi löyhästi määriteltynä alle 2,5 prosentin talouskasvu – tuon verran lasketaan tarvittavan, jotta voitaisiin vastata väestönkasvuun. Kansainvälinen valuuttarahasto laski maailman talouskasvun ennustetta tammikuun puolella jo kolmatta kertaa alle vuoden sisään. Tälle vuodelle globaalin talouskasvun ennuste on 3,4 prosenttia.

6. Hermoilu tarttuu Helsinkiin

Suomen talous on madellut eteenpäin, mutta pörssi on tehnyt siitä huolimatta hyvää tulosta. Mutta kun maailma synkistelee, se iskee Suomen talouteen ja Helsingin pörssiinkin pahimmillaan kuin leka. Puoliltapäivin torstaina Helsingin pörssi oli kolmisen prosenttia pakkasella.

Juttuun on haastateltu Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suomista.

Lue seuraavaksi