1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karikatyristi haluaa hauskuuttaa – "Naisten nenää ei kuitenkaan saa ylikorostaa"

Karikatyyri on liioittelun taidetta. Karikatyristi Teppo Järvi kertoo, että pilapiirtäjistä poiketen karikatyristin tavoitteena on lähinnä hauskuuttaa yleisöään.

Vuonna 1965 syntynyt karikatyristi Teppo Järvi näki ensimmäisen kerran karikatyristipiirtäjän 13-vuotiaana huvipuistossa Kanadan Torontossa. Hän piirrätti itsensä ja kokemus painui mieleen.

Aikuistuttuaan Teppo Järvi työskenteli esimerkiksi insinöörinä ja ravintolayrittäjänä. Karikatyyrit tulivat mukaan noin viisitoista vuotta sitten ja vuodesta 2012 hän on elättänyt itsensä niillä.

– Tällä yritän sinnitellä. Pääasiassa teen tilaustöitä kotona ja live-piirustuksia erilaisissa tapahtumissa, kuten yritysten tilaisuuksissa, messuilla, tai vaikka häissä, Järvi kertoo.

Karikatyristi haluaa hauskuuttaa

Järven tavoitteena on tehdä muotokuvia, jotka asiakas voi laittaa omalle seinälleen.

– Harvemmin kukaan loukkaantuu lopputuloksesta. Ehkä lapset, jos poika näyttää liikaa tytöltä tai toisinpäin.

Skarppia vatulointia -näyttelyssä on esillä Teppo Järven teoksia.

Järvi tekee paljon karikatyyrejä myös poliitikoista, vaikkei halua ottaa kantaa teoksillaan. Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit valitsi vuoden 2012 suomalaiseksi karikatyyripersoonaksi eli karikatyypiksi kansanedustaja, puoluejohtaja Timo Soinin (ps.).

– Timo Soini on ainoa, joka on ylpeydellä tullut ottamaan vastaan Vuoden karikatyyppi -palkinnon. Hän kyllä osoitti huomattavaa huumorintajua tässä asiassa.

Järvi muistuttaa, että karikatyristi ei ole pilapiirtäjä.

– Karikatyristi haluaa hauskuuttaa. Pilapiirtäjät ottavat enemmän kantaa päivän polttaviin aiheisiin.

Muotokuvan piirtäminen lähtee suusta

– Olen tottunut aloittamaan piirustuksen ylähuulesta. Luonnostelussa tärkeintä on saada hahmotettua päänmuoto. Sitten voi liioitella piirteitä, kuten leukaa ja nenää. Naisten nenää ei saa kuitenkaan liioitella liikaa.

Työn haastavuus pitää karikatyristin intohimon yllä.

– Aina tulee mieleen, että olisihan tuonkin voinut tehdä paremmin, vaikka olisikin täydellinen piirustus. Että olisihan tuotakin kohtaa voinut liioitella vielä enemmän, Järvi täsmentää.