Politiikan avokonttori: Ervastin pöydässä Markus Mustajärvi – vihainen puolustusvaliokunnan jäsen

Politiikan avokonttori Ylen verkkosivuilla ja Yle Areenassa kello 12.

politiikka
Politiikan avokonttori.
Markus Mustajärvi (vas.) politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervastin haastattelussa.

Eduskunnan puolustusvaliokunta joutui yllätetyksi viikolla, kun Yle kertoi, että laivueellinen amerikkalaishävittäjiä lentää keväällä taisteluharjoitukseen sotilaallisesti liittoutumattomaan Suomeen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun amerikkalaishävittäjät harjoittelevat suomalaisten kanssa suomalaisesta tukikohdasta käsin näin laajamittaisesti. Asiasta ei kerrottu valiokunnalle mitään etukäteen. Valiokunta vaati ja saa puolustusministeri Jussi Niinistöltä (ps). selvityksen asiasta ensi viikolla.

Markus Mustajärvi (vas.) on tehnyt eduskuntakyselyn siitä, kenen aloitteesta ja milloin hävittäjien tulosta päätettiin. Valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) on liittynyt Mustajärven kysymykseen. Vielä tällä viikolla puolustusministeri Niinistö ei osannut asiaan vastata valiokunnassa.

Johtavatko Suomen turvallisuuspolitiikkaa kenraalit, puolustushallinnon virkamiehet vai poliitikot? Kuinka pienessä piirissä linjauksia tehdään? Onko tasavallan korkein valtioelin, eduskunta, ihan sivuraiteella? Onko Venäjän pelko salailun alku?