Turkki uhkaa lähettää pakolaisia EU-maihin – Erdogan: "Meillä on busseja ja lentokoneita"

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkin maltti on loppumassa. Erdogan vaatii kansainväliseltä yhteisöltä kovia toimia Syyrian sodan ratkaisemiseksi. Turkki uhkaa lähettää syyrialaisia pakolaisia EU-maihin.

Ulkomaat
Syyrialaisia pakolaisia odottamassa kuljetusta saavuttuaan Turkkiin 10. kesäkuuta.
Syyrialaisia pakolaisia odottamassa kuljetusta saavuttuaan Turkkiin 10. kesäkuuta.AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkin maltti on loppumassa pakolaistilanteen ja Syyrian sodan kanssa. Erdogan varoittaa, että Turkki voi lähettää miljoonia syyrialaisia turvapaikanhakijoita Euroopan unionin alueelle.

Erdogan toteaa varoittaneensa EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Donald Tuskia asiasta.

– Olemme kertoneet heille, että voimme avata ovet ja sanoa hyvästit pakolaisille, Erdogan sanoi puhuessaan liike-elämän konferenssissa Ankarassa.

– Olemme rauhallisia, mutta teemme sen mikä on pakko. Älkää luulko, että meillä on turhaan lentokoneita ja busseja.

Erdoganin kerrotaan uhanneen G20-kokouksessa, että Turkki on valmiudessa lähettämään pakolaisia busseilla Kreikkaan ja Bulgariaan.

Turkissa on tällä hetkellä 2,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Erdoganin mukaan Syyriasta voi paeta Turkkiin 600 000 ihmistä lisää, jos Venäjän ja Syyrian armeijan ilmaiskut Aleppon kaupunkiin jatkuvat.

Erdogan: YK:n pitäisi hävetä

Turkki ei ole päästänyt Alepposta viime aikoina paenneita rajan yli - arviolta 50 000 ihmistä on jumissa Syyrian puolella. Turkkia painostetaan avaamaan rajansa.

Erdogan penäsi YK:lta toimia "etnisen puhdistuksen" estämiseksi Syyriassa. Erdoganin mukaan YK painostaa Turkkia auttamaan pakolaisia, mutta järjestö itse ei tee riittävästi verenvuodatuksen pysäyttämiseksi Syyriassa.

Erdogan vaati kovin sanoin YK:ta auttamaan turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa. Presidentin mielestä YK:n pitäisi hävetä toimintaansa pakolaiskriisissä.

Erdogan sanoi, että Turkki on käyttänyt Syyrian konfliktin aikana pakolaisten auttamiseen yhdeksän miljardia dollaria.

Turkin presidentti vaatii Syyriaan lentokieltoalueita. Hänen mukaansa sotaa ei voida ratkaista ilman lentokieltoalueiden perustamista.

"Neuvottelut erittäin hauraita"

Saksan Münchenissa neuvotellaan torstaina ulkoministeritasolla Syyrian sodan ratkaisuvaihtoehdoista.

Neuvotteluihin osallistuvat muun muassa Yhdysvallat, Venäjä, Saudi-Arabia, Turkki, Iran, Egypti, Qatar, Libanon, Ranska, Britannia ja Saksa.

Venäjän mukaan tulitauon saamisesta Syyriaan neuvotellaan parhaillaankin. Kreml ei kuitenkaan kommentoi keskustelujen yksityiskohtia.

Kremlin tiedottajan Dimitri Peskovin mukaan prosessi on erittäin hauras ja osapuolet ovat erimielisiä kriisin ratkaisuvaihtoehdoista.

Keskiviikkona länsimainen diplomaatti kertoi Venäjän ehdottaneen Syyriaan maaliskuun alussa alkavaa tulitaukoa. Sopimusta asiasta ei kuitenkaan ole tehty.

Yhdysvaltojen kerrotaan arvioineen, että Venäjä pyrkisi pelaamaan aikaa lyödäkseen kapinalliset ilmaiskuilla yhdessä Syyrian armeijan kanssa ennen maaliskuun alkua.

Lähteet: AFP, Reuters