1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Konkarikuvaaja: "Koskaan lehtikuva ei ole valokuvataidetta"

Pitkän uran lehtialalla aikoinaan tehnyt espoolainen valokuvaaja Jorma Komulainen näkee lehtikuvauksessa tapahtuneen merkittäviä muutoksia. Tämän päivän lehtikuvaajilla on hänen mukaansa usein taiteellinen koulutus, joka näkyy myös lopputuloksessa. Komulaisen mukaan lehtikuva ei ole koskaan valokuvataidetta.

Kotimaan uutiset
Valokuvaaja Jorma Komulainen.
Pekka Sivukari / Yle

Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla pitkän lehtivalokuvaajauran tehnyt Jorma Komulainen on tallentanut kamerallaan niin valtioiden päämiehiä, urheilijoita kuin niin sanottuja tavallisia ihmisiäkin. Tunnettuja ovat muun muassa hänen lukuisat lehtikuvansa presidentti Urho Kekkosen valtionpäämieskausilta.

Jorma Komulaisen mielestä lehtivalokuvaajan lähestyminen lehtikuvaan on muuttunut.

– Aika usein näillä nykypolven lehtikuvaajilla on taiteellinen koulutus ja he pyrkivät tekemään lehtikuvista valokuvataidetta.

– Koskaan lehtikuva ei ole valokuvataidetta, koska me olemme lukijoiden palvelijoita, muistuttaa Jorma Komulainen.

Komulaisen mukaan lehtivalokuvaajan pitäisi tuottaa kustakin tilanteesta sellainen kuva, että kuvan nähtyään lukija melkein aistii olleensa siinä paikalla.

Lehtikuvaaja on aina renki

Varsinkin 1960- ja 1970-luvulla maineikkaita lehtikuvia ottanut Komulainen kritisoi myös lehtien kuvakokoja.

– Valokuviensa julkaisuun lehtivalokuvaaja pystyy harvoin vaikuttamaan, mutta lehdistä on tullut sellaisia, että kuvat ovat turhan suuria.

– Mikäli kuvat olisivat pienempiä, niin niitä voisi olla jutussa useampia ja siten myös informaatiota olisi enemmän. Kuvia voisi samasta aiheesta olla viisi tai kuusikin kuvaa.

Kuvauskohteiden valinnassa ei Komulainen usko tapahtuneen suurtakaan muutosta ja hän muistuttaa, että kuvaaja menee sinne, minne hänet käsketään.

Koskaan lehtikuva ei ole valokuvataidetta, koska me olemme lukijoiden palvelijoita.

Jorma Komulainen

– Tätä nyky-yhteiskuntaa voisi kuitenkin tallentaa enemmän, vaikkakaan se ei ole lehtivalokuvaajan tehtävä. Monilla paikkakunnilla lehtikuvaajat onneksi tallentavat paikkakuntansa merkittäviä asioita ja tapahtumia.

Pitkä ura takana - valokuvien säilytys sydämen asiana

Jorma Komulainen ehti uransa aikana tallentaa kamerallaan monia tilanteita, jotka muilta jäivät tallentamatta. Hän uskoo, että tänäkin päivänä lehtikuvaajan on mahdollista saada ikuistetuksi historiallisia hetkiä, jos sellaisia tilanteita kohdalle sattuu.

Kainuulaissyntyinen Jorma Komulainen on tehnyt lehtikuvaajauraa muun muassa Kuopiossa Savon Sanomissa ja Helsingissä Suomen Kuvalehdessä. Hän on tehnyt myös lukuisia kirjoja ja paneutuu parhaillaan valokuvien hyvän arkistointiin.

Jorma Komulainen oli 1980-luvulla perustamassa Kuopioon Jaakko Julkusen ja Topi Ikäläisen kanssa Victor Barsokevitch –Seuraa, joka ylläpitää VB-valokuvakeskusta.

Jorma Komulaisen, Topi Ikäläisen ja edesmenneen Jaakko Julkusen maineikkaita lehtivalokuvia on parhaillaan esillä Joensuun Carelicumissa "Silminnäkijät" (siirryt toiseen palveluun) -näyttelyssä.