1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Atomikello

Atomikello on korjattu – "Kajaanille koittaa entistä parempi aika"

Suomessa on kuusi atomikelloa, joista yksi on Kajaanissa VTT:n laboratorion tiloissa. Pilkuntarkka Suomen aika löytyy netistä ja Raatihuoneentorilla sitä näytetään jatkossa sekunnin tarkkuudella.

Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Ensin pysähtyi aika, ja sitten katosi vielä kellokin Kajaanin raatihuoneentorilta, jossa sentään elettiin vielä pari kuukautta sitten atomikellontarkkaa Suomen aikaa. Metrologiajohtaja Heikki Isotalo VTT MIKES metrologiasta lohduttaa, että pian Kajaanille koittaa entistä parempi aika.

– Kajaanin pakkaset tekivät tenän kellotaululle, mutta pikapuoliin se on siirrettävissä takaisin paikalleen. Silloin Kajaanille koittaa entistä parempi aika.Toki atomikello käy tarkasti parhaillaankin kotisivuillamme.

Isotalon mukaan korjattu kellotaulu näyttää ajan sekunnin tarkkuudella, mutta toki tarkempaankin päästään.

– Meillä on Otaniemessä viisi atomikelloa ja Kajaanissa yksi. Tietokoneissa voidaan aika näyttää erittäin tarkasti, ja näissä kellotauluissa riittävän tarkasti.

Isotalo arvioi, että tarkka aika on jatkossa yhä tärkeämpi asia.

– Mittayksikköjärjestelmä uusitaan kahden vuoden päästä luonnonvakioihin perustuvaksi, ja silloin sekunti nousee arvoonsa. Otaniemessä olemme päässeet jo lähelle attosekuntia, eli 10 potenssiin -18, mutta ajan etenemisessä riittää nanosekunnin, eli 10 potenssiin -9 tarkkuus.

Jos kellot menisivät rikki?

Tarkka aika on olennaista esimerkiksi tutkimuksessa, jossa toimenpiteitä pitää tehdä täsmälleen samalla hetkellä eri puolilla maata tai maailmaa sijaitsevia laboratorioita. Isotalo ihmetteleekin ihimisen tarvetta sotkea aikaa.

Käyn vielä tarkistamassa kotisivuilta, että kello käy varmasti oikeaa aikaa. Kyllä maailmassa on oltava asioita, joihin voi luottaa.

Heikki Isotalo

– On käsittämätöntä, että jälleen viime kesänä päätettiin säilyttää karkaussekunti, joka lisätään tai vähennetään aina tarpeen mukaan. Kesä- ja talviaika on toinen erikoisuus. Tieteen ja tutkimuksen kannalta yksi ja sama aika olisi hyvä.

Käytännössä aika on ja pysyy, vaikka kaikki kellotaulut eivät aina toimisikaan. Jos riittävän moni kello pimenisi, tavalliselle kansalaiselle se tarkoittaisi esimerkiksi vaikeuksia pitää kiinni sovituista aikatauluista.

Vaikka Isotalo tekee työtään tarkan ajan vaateiden mukaan, ei hän heitä rannekelloa nurkkaan vapaallakaan.

– Silloin käyn vielä tarkistamassa kotisivuilta, että kello käy varmasti oikeaa aikaa. Kyllä maailmassa on oltava asioita, joihin voi luottaa.