Autoliitto Helsingin tietulleista: "Varakkaat ostavat itselleen katutilaa, sujuvaa liikennettä ja lyhyempiä matka-aikoja"

Autoliiton mukaan HSL:n esittämät kustannukset autoilijoille ovat niin pienet, että on vain ajan kysymys milloin tietullimaksut lähtevät nousuun. Helsingin seudun liikenne HSL esittää tiemaksuja Helsinkiä ympäröiville teille. Myös yrittäjät vastustavat tietulleja.

Kotimaa
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Autoliitossa ihmetellään, miksi HSL nosti tietullit näin nopeasti uudelleen päivänvaloon. Autoliiton puheenjohtajan Martti Merilinnan mukaan Helsingin kaavailemat tietullit oli Ollilan työryhmän selonteon jälkeen laitettu pöytälaatikkoon.

Ex-liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) perusti Jorma Ollilan vetämän ryhmän miettimään nykyistä oikeudenmukaisempaa ja älykkäämpää liikennejärjestelmää. Sen ydinosa olivat juuri liikennemaksut.

Nyt Helsingin seudun liikenne HSL esittää tiemaksuja Helsinkiä ympäröiville teille. Erilaisista tietullimalleista toimivimmaksi havaittiin malli, jossa maksu maksettaisiin Kehä kolmella, kantakaupungin rajalla ja suurimmilla poikittaisväylillä. Ruuhka-aikaan autoilevaa työmatkalaista tullit rokottaisivat 340 euroa vuodessa.

– Tämä kuulostaa niin edulliselta hinnalta, että se on vain niin sanottu sisäänheittohinta. On vain ajan kysymys, milloin sitä nostetaan, Merilinna arvelee.

HSL perustelee tietulleja muun muassa sillä, että matka-ajat lyhenevät 10 prosentilla. Myös ruuhkien arvellaan vähenevän.

– Käytännössä varakkaat ostavat itselleen katutilaa, sujuvaa liikennettä ja lyhyempiä matka-aikoja, Merilinna sanoo.

Merilinnan mukaan näin on käynyt Tukholmassa, jossa tilastojen mukaan rikkaat maksavat kolme kertaa enemmän tiemaksuja kuin köyhät. Tukholmassa tietullit ovat olleet käytössä vuodesta 2006. Merilinna arvelee, että tietullit pakottavat pienipalkkaiset liikkumaan julkisilla.

– Ihmisillä täytyy olla vapaus valita miten liikkuvat, Merilinna päättää.

Myös yrittäjät vastustavat tietulleja

Helsingin, Espoon ja Vantaan Yrittäjät ovat pöyristyneitä HSL:n tietulliesityksestä. Yrittäjien mielestä pääkaupunkiseudun ruuhkamaksut rasittaisivat seudun kilpailukykyä ja heikentäisivät työllistymistä.

Yrittäjäjärjestöjen mielestä tietulli olisi alueellinen lisävero ja yksi kallis rasite lisää pääkaupunkiseudun asukkaille.

Juttua täydennetty kello 15.54 Helsingin, Espoon ja Vantaan Yrittäjien kommenteilla.