Koe uusi yle.fi

Nämä kaksi suomalaiskaupunkia ovat Euroopan eliittiä – ainakin kaupunkilaisten omasta mielestä

Oulussa ollaan Euroopan tyytyväisimpiä asumisen huokeaan hintaan ja liikuntamahdollisuuksiin. Helsinkiläisiä taas ilahduttavat toimiva joukkoliikenne ja hyvä koulutustarjonta, selviää Euroopan komission laajasta kyselystä.

Kotimaa
Pyöräilijä ajaa kevyenliikenteen sillalla Tuirassa.
Antti Pylväs / Yle

Oululaiset arvottavat kotikaupunkinsa parhaaksi eurooppalaiseksi paikaksi asumiskustannuksiltaan. Noin kolme neljästä oululaisesta oli laajassa eurooppalaiskyselyssä tyytyväisiä kohtuulliseen asumisen hintatasoon.

Oulun jälkeen tyytyväisimpiä oloihinsa olivat bragalaiset Portugalissa ja malagalaiset Espanjassa.

Esimerkiksi pariisilaisista 95 prosenttia on pettyneitä kotikaupunkinsa asumisen hintatasoon. Lontoolaisista asumisoloihinsa tyytymättömiä oli yli 80 prosenttia vastanneista.

Yleinen tyytyväisyys asuinpaikkaansa nousi oululaisten vastauksissa kärkikastiin laajassa eurooppalaiskyselyssä. Oulussa myös luotetaan eniten naapureihin.

Helsinki pääkaupunkien eliittiä

Julkisen liikenteeseen ollaan Oulussa erityisen tyytymättömiä. Alle puolet on tyytyväisiä julkiseen liikenteeseen. Sen sijaan Helsingissä tyytyväisyysprosentti on peräti 93.

Helsinki pärjäsi kyselyssä muutenkin erinomaisesti. Euroopan pääkaupungeista helsinkiläiset ja tukholmalaiset ovat tyytyväisimpiä oloihinsa.

Helsinki on kärkikolmikossa, kun mitattiin tyytyväisyyttä kulttuuritarjontaan. Helsinkiläisistä 94 prosenttia kiitteli kaupunkinsa kulttuuritarjonnan antia.

Helsinkiläisistä lähes 80 prosenttia oli tyytyväisiä kaupungin tarjoamaan koulutukseen. Kyselyssä tulos ylsi eurooppalaisista kaupungeista kakkoseksi.

Euroopan komission hallinnoimaan kyselyyn osallistui kansalaisia 79:stä eurooppalaisessa kaupungissa. Kyselyyn haastateltiin yli 40 000:tta ihmistä.

Euroopan komissio järjestää kyselyn 79 kaupungissa kolmen vuoden välein.