Halla-aho: Sisäministeriö levittää harhaanjohtavaa tietoa

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) laskee, että 70 prosenttia Suomeen viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista tulee saamaan myönteisen turvapaikkapäätöksen. Ministeriön arvio myönteisille päätöksille on 30–40 prosenttia. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei niele kritiikkiä.

politiikka
Jussi Halla-aho perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina
Jussi Halla-aho perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalainen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvostelee sisäministeriötä harhaanjohtavan tiedon levittämisestä.

Sisäministeriön arvion mukaan 30–40 prosenttia viime vuonna Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista tulee saamaan myönteisen päätöksen. Halla-ahon omien laskelmien mukaan oleskeluluvan tulee saamaan 70 prosenttia turvaa hakeneista.

Halla-ahon laskelmat perustuvat eri turvapaikanhakijaryhmien vuonna 2015 saamiin myönteisiin päätöksiin. Esimerkiksi irakilaisista vuonna 2015 myönteisen päätöksen sai 85 prosenttia hakijoista.

– En tiedä tarkalleen, mikä on työnjako sisäministeriössä, ministerin ja esimerkiksi kansliapäällikön välillä, miten paljon tätä harkintaa ja pohdintaa on delegoitu virkamiehistölle, mutta mielestäni sisäministeriö tällä hetkellä antaa harhaanjohtavaa tietoa esimerkiksi siitä, kuinka suuri osa viime vuonna tulleista todennäköisesti saa oleskeluluvan Suomeen.

Ministeriötä johtaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Ministeriön kansliapäällikkö on Päivi Nerg.

Halla-aho kritisoi sisäministeriötä myös löysästä linjasta perheiden yhdistämisessä. Hänen mukaansa sisäministeriössä ei ole halukkuutta vähentää Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhakijoille.

– Sisäministeriö on itse arvioissaan todennut, että tietyt kiristykset, joita muissa maissa on toteutettu, todennäköisesti vähentäisivät tänne tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Toisin sanoen siellä myönnetään, että meillä on houkuttimia, jotka tekevät Suomesta houkuttelevan kohteen, mutta siellä ei ole kuitenkaan halukkuutta niihin puuttua.

Halla-aho pitää omia laskelmiaan turvapaikan saavista hakijoista sisäministeriön laskelmia luotettavampina.

– Joko siellä ei osata käyttää laskutikkua, tai sitten siellä pyritään katteettomalla optimismilla rauhoittamaan kansalaisia, epäilee Halla-aho.

Orpo: Lopulliset prosentit nähdään, kun yksilölliset käsittelyt saatu päätökseen

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei niele Halla-ahon kritiikkiä.

– Kukaan ei anna tällaisista asioista väärää tietoa. Luvut, joihin viittaan, perustuvat maahanmuuttoviraston asiantuntijoiden arvioihin, ja niihin minä perustan puheeni. Lopulliset prosentit nähdään sitten siinä vaiheessa, kun yksilölliset käsittelyt on saatu päätökseen.

Orpo myös muistuttaa, että kriteerit on käyty läpi yhdessä hallituksessa ja keskustelua käydään myös hallituspuolue perussuomalaisten jäsenten kanssa. Myös perussuomalaisilla on Orpon mukaan mahdollisuus tuoda asioita pöytään ja keskustella rakentavassa hengessä.