Hyppää sisältöön

Stoltenberg: Naton sotalaivat lähtevät viipymättä Egeanmerelle

Saksa, Turkki ja Kreikka pyysivät sotilasliittoa lähettämään joukkoja Egeanmerelle, jotta ihmissalakuljetus saataisiin loppumaan.

Jens Stoltenberg Kuva: Thierry Charlier / AFP

Sotilasliitto Nato lähettää viipymättä sotalaivojaan partioimaan Egeanmerelle Turkin ja Kreikan rajavesille, kertoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Stoltenbergin mukaan laivojen on määrä auttaa tiedustelussa ja merivalvonnassa.

– Tässä ei ole kyse siitä, että pysäyttäisimme [pakolaisveneitä] ja lähettäisimme niitä takaisin, vaan kysymys on valvonnasta, jonka tarkoitus on auttaa vastustamaan ihmissalakuljetusta ja rikollisverkostoja, hän kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Nato-maiden puolustusministerien kokouksen päätteeksi puhunut Stoltenberg sanoi, että ensimmäiset Naton laivat lähtevät liikkeelle heti. Saksa, Turkki ja Kreikka olivat pyytäneet sotilasliiton apua Egeanmeren partiointiin, jotta ihmissalakuljetus saataisiin kuriin.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tiedottaja sanoi, että komissio toivottaa Naton päätöksen tervetulleeksi ja toivoo sen säästävän ihmishenkiä.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Nato lähettää Egeanmerelle todennäköisesti 5–7 alusta. Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen sanoi torstain tiedotustilaisuudessa, että useat Naton jäsenmaat ovat luvanneet laivoja operaation käyttöön.

.
.