Koe uusi yle.fi

SDP: Rekkakilpailun avaaminen on peruttava

SDP nosti eduskunnan kyselytunnilla esille mahdolliset konkurssit, joita se uumoilee tapahtuvan, jos suomalaiset kuljetusmarkkinat avataan ulkomaisille yrityksille.

liikenne
Poliisi tarkistaa rekan papereita.
Jyrki Lyytikkä / Yle

SDP vaati eduskunnan kyselytunnilla hallitusta vetämään pois esityksensä, jolla käytännössä avattaisiin suomalaiset kuljetusmarkkinat ulkomaisille yrityksille.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on esittänyt Euroopan unionin vaatimuksesta, että Suomen kansallisesta lainsäädännöstä poistetaan kabotaasisäännösten tiukennukset. Kabotaasilla tarkoitetaan maan sisäisiä kuljetuksia kulkuneuvoilla, jotka on rekisteröity ulkomaille.

– Miksi Suomi haluaa olla tässä asiassa mallioppilas, kysyi SDP:n kansanedustaja Katja Taimela.

SDP arvioi, että suomalaiset kuljetusyritykset päätyisivät suurin joukoin konkurssiin, jos markkinat avataan.

Kyse on EU-asetuksesta, jonka takia Suomen täytyy muuttaa kansallista lainsäädäntöään. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) muistutti, että asia on ollut liikennevaliokunnassa eduskunnan käsittelyssä.

– Siltä osin kuin tämä kuuluu ulkoministerille, kyse on siitä, noudatetaanko sääntöjä vai ei, Soini vastasi.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vakuutti, että kaikille yrittäjille on taattava yhdenvertaiset olosuhteet. Kyse on myös siitä, että suomalaiset kuljetusyrittäjät toimivat muiden Euroopan maiden markkinoilla.

Tammikuussa perussuomalaiset ministerit esittivät, että ulkomaisten kuljetusyrittäjien olisi maksettava Suomessa vinjetti- eli käyttäjämaksua, jolla yritys ostaisi oikeuden käyttää tieverkkoa tietyllä ajalla. Sillä kerättävät tulot käytettäisiin ehdotuksen mukaan muun muassa teiden kunnossapitoon. Tänään torstaina vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi muistutti, että monissa maissa vinjettimaksut ovat jo käytössä.