"Hölmöläisten hommaa" – Ruotsinkieliset huolestuivat käräjäoikeuksien karsimisesta

Entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson arvelee, että uudistuksen vaikutuksia ei ole kunnolla arvioitu.

Kotimaa
Anna-Maja Henriksson
Entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.Vesa Toppari / Yle

Käräjäoikeusverkostoon suunnitellut leikkaukset ovat saaneet ruotsinkieliset varpailleen. Muun muassa ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, ja kansanedustaja Mikaela Nylander (rkp.) ovat tyrmänneet esityksen.

Uudistus vaikuttaa useisiin kaksikielisiin käräjäoikeuksiin: Kokkolan, Porvoon ja Raaseporin käräjäoikeudet aiotaan lakkauttaa. Karsittujen istuntopaikkojen joukossa puolestaan ovat Kemiönsaari, Pietarsaari ja Kristiinankaupunki.

– Ne käräjäoikeudet, jotka parhaiten pystyvät takaamaan ruotsinkielisen palvelun, joko supistetaan tai lakkautetaan kokonaan, Nylander arvostelee.

Henrikssonin mukaan uudistus kurittaakin raskaasti niitä alueita, joilla suomenruotsalaiset elävät.

– Monimutkaisissa oikeudellisissa kysymyksissä on erityisen tärkeää, että kansalaisten palvelut turvataan heidän omalla äidinkielellään, Henriksson toteaa.

Henriksson epäilee, ettei nyt esitetyn uudistuksen vaikutuksia kielellisten oikeuksien toteutumiseen ole kunnolla arvioitu.

– Tässä on kyse perustavanlaatuisella tavalla tärkeästä perusperiaatteesta ja kansalaisten yhdenvertaisuudesta lain edessä, Henriksson muistuttaa.

Käräjäoikeusverkosto tulevaisuudessa -grafiikka
Käräjäoikeuksia lakkautetaan seitsemän. Lakkautettavista paikoista Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jää käräjäoikeuden sivukanslia. Yle Uutisgrafiikka

Lupaukset eivät vakuuta

Myös ruotsin kielen aseman turvaamisen puolesta toimiva Folktinget-järjestö pitää päätöstä mahdottomana hyväksyä.

– Olen erittäin huolestunut siitä, kuinka ruotsinkielisen väestön oikeusturva turvataan tulevissa tuomiopiireissä, järjestön puheenjohtaja Thomas Blomqvist sanoo.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) vakuutti aiemmin tänään, että myös ruotsinkielisten asema on huomioitu uudistuksessa, ja palveluiden saatavuus aiotaan turvata muun muassa niin sanotuilla kielituomareiden viroilla. Perustelut eivät kuitenkaan vakuuta Nylanderia. Hänen mukaansa paras tapa turvata ruotsinkielisten palveluiden saatavuus olisi ollut panostaa Porvoon ja Raaseporin käräjäoikeuksiin istuntopaikoiksi muuttamisen sijaan.

– Hallituksen suunnitelma supistaa useimmat aidosti kaksikielisillä alueilla toimivat käräjäoikeudet on hölmöläisten hommaa, Nylander lataa.

Nylander nostaa esiin sen, että hätäkeskusuudistuksen yhteydessä todettiin, että ruotsia osaavan henkilökunnan rekrytointi aidosti kaksikielisten paikkakuntien ulkopuolelle on merkittävästi vaikeampaa.

– Miksi tämä virhe halutaan toistaa? Nylander kysyykin.