1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ripsienpidennyksissä vaara vaanii vuosien päästäkin

Muutama vuosi sitten alkanut muoti-ilmiö ei ota laantuakseen. Allergiariskistä huolimatta moni ripsienpidennyksiä käyttävä ei halua palata luomuripsiin tai ripsiväriin.

Kuva: Elisa Kallunki / Yle

Allergia- ja astmaliittoon on tullut joulun ja vuodenvaihteen jälkeen aiempaa enemmän yhteydenottoja ripsienpidennyksistä jo pitkään, jopa vuosia niitä käyttäneiltä. Allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan allergiaoireiden ilmaantuminen vasta pitkän ajan kuluttua voi yllättää ikävästi.

Se, että ripsienpidennyksissä käytettävät akrylaattiliimat eivät aiheuta oireita ensimmäisellä tai toisella kerralla, ei tarkoita sitä, että syytä huoleen ei ole.

Ihmiset ovat yksilöllisiä ja allergiaoireiden ilmaantuminen vaihtelee.

Anne Vuorenmaa

– Ihmiset ovat yksilöllisiä ja allergiaoireiden ilmaantuminen vaihtelee. Ei voida antaa mitään pitoisuuksia tai turvarajoja, jotka sopisivat kaikille.

Vuorenmaa muistuttaa, että esimerkiksi tatuoinneissa käytetyt väriaineet voivat joissakin tapauksissa aiheuttaa allergiaoireita vasta 40 vuoden kuluttua.

Pidennyksiin voi jäädä koukkuun

Vaikka ripsienpidennyksiä on tehty jo pitkään, perusasiat eivät ole muuttuneet. Pidennykset kiinnitetään yhä omiin ripsiin akrylaattiliimalla.

Akrylaatti ei ole liimoista kadonnut, vaikka herkille silmille sopivia liimoja ja tapoja nopeuttaa liiman kuivumista on kehitetty. Muilla tavoin ripsienpidennyksiä ei saada pysymään paikallaan.

– Ripsiliimaa ilman akrylaattia ei ole, painottaa Vuorenmaa.

Vuorenmaan mukaan yhteydenottoja on tullut myös siitä, että pitkäaikaisen ripsienpidennysten käyttämisen jälkeen omat ripset ovat harventuneet tai vaurioituneet.

Ripsiliimaa ilman akrylaattia ei ole.

Anne Vuorenmaa

Monet jäävät koukkuun, eivätkä halua palata luomuripsiin tai ripsivärin käyttöön.

Mutta jos ripsienpidennykset aiheuttavat kutinaa tai silmäluomet turpoavat, pitää Vuorenmaan mukaan toimia ripeästi. Pidennyksiä ei missään tapauksessa saa nyppiä pois itse, vaan apua on haettava ammattilaiselta. Allergiaoireiden ilmetessä on syytä mennä lääkäriin.

Ripsiväri turvallisin vaihtoehto

Jos ripsiväri ei tunnu riittävän ja esimerkiksi juhlaa varten pitäisi saada näyttävämmät ripset, olisivatko irtoripset pidennyksiä parempi vaihtoehto?

Enkä missään tapauksessa ostaisi irtoripsiä ainakaan tavaratalon hyllystä.

Anne Vuorenmaa

Allergianeuvoja ei erityisemmin innostu tästäkään.

– Niidenkin liimoissa on akrylaattia. Enkä missään tapauksessa ostaisi irtoripsiä ainakaan tavaratalon hyllystä.

Jos irtoripsiin on pakko jostakin syystä turvautua, Vuorenmaa suosittelee, että ne kiinnittäisi ja myös irrottaisi alan ammattilainen.

Ripsivärin käyttö on Vuorenmaan mukaan ripsienpidennyksiä ja irtoripsiä turvallisempaa. Osa ripsiväreistä on myös allergiatestattu.