Maailman suurin pinssikokoelma karttuu edelleen – Seppo Mäkisellä on kymmeniä tuhansia rintamerkkejä

Kouvolalainen Seppo Mäkinen pitää 50 000 pinssin ja rintamerkin kokoelmallaan hallussaan Guinnesin ennätysten kirjan ennätystä.

ilmiöt
Suuri kaksiosainen rintamerkki, joka roikuu sinivalkoisen nauhan päällä. Yläosassa olevassa pikkulaatassa lukee delegat ja siitä roikkuu ketjuista isompi laatta, jossa  on Suomen leijonavaakuna, jonka päällä lukee  Enighet ger styrka.
Tämä on Seppo Mäkisen kokoelman vanhin rintamerkki. Pronssista merkkiä valmistettiin 10 kappaletta kokoukseen, jonka osallistujat suunnittelivat Suomesta kuningaskuntaa.Kirsi Partanen / Yle

Seppo Mäkinen muistaa tarkkaan milloin ja missä hänen keräilyharrastuksensa alkoi.

– Se tapahtui aamulla 8. elokuuta vuonna 1994 kello 8. Löysin pienen kiiltävän pinssin Moskovasta ulkoministeriön takana olevan hotellin edestä. Nostin sen ja se oli duuman eli Venäjän federaation kansanedustajan pinssi numero 114. Seuraavana päivänä minulle tarjottiin tuosta merkistä 300 dollaria. En myynyt, Mäkinen kertoo.

Mäkinen keräsi aluksi vain Neuvostoliiton aikaisia merkkejä, mutta pian kerääminen karkasi käsistä. Välillä ystävät ja tuttavat lähettävät Mäkiselle pari sataakin merkkiä, mitalia ja pinssiä viikossa.

– Kerään nyt esimerkiksi maapinssejä, joita minulla on jo 146:sta eri maasta. Valtioita taitaa olla yli 200 nykyään, joten kerättävää riittää, toteaa Mäkinen.

Hän ei kuitenkaan tavoittele täydellistä pinssisarjaa maailman kaikista maista. Suomalaisia kuntapinssejä Mäkisellä on noin 200. Yritysten logot ja liikemerkit ovat Mäkisen uusin keräilykohde.

Rintamerkkejä valmistetaan jalometalleista, kivestä, puusta, kankaasta sekä muovista ja lasista. Muovisiin kampanjamerkkeihin kirjoitetaan mielipiteitä ja sloganeita. Eräässä pinssissä lukee: Herättäkää minut Tikkurilassa.

Pinssien teemat vaihtelevat urheilusta autoihin

Keräilijällä on 2 000 merkkiä Moskovan olympialaisista, kolmisen tuhatta Neuvostoliiton aikaista jalkapallomerkkiä. Lisäksi hänellä on musiikkiaiheisia pinssejä ja mediapinssejä, UEFA-cupin merkkejä sekä auto- ja moottoriajoneuvoaiheisia pinssejä.

– Sain Enzo Ferrarilta ferrariaiheisen pinssin Pariisin autonäyttelyssä jo vuonna 1985, kun istuimme samassa pöydässä, kertoo Seppo Mäkinen.

Mäkisen kokoelman vanhimmassa rintamerkissä lukee delegat ja sitä koristaa Suomen leijonavaakuna.

–Ostin sen 50:llä eurolla postimerkkiliikkeestä Helsingistä. Kun selvittelin sen alkuperää Ritarihuoneelta kehottivat ottamaan yhteyttä Turkuun heraldiikan asiantuntija Tom Bergrothiin. Hän tiesi, että näitä pronssisia delegat-merkkejä on valmistettu vain kymmenisen kappaletta kokoukseen, jonka osanottajat tahtoivat Suomesta kuningaskuntaa, Mäkinen selostaa.

Pinsseihin on ikuistettu urheilijoita, poliitikkoja, muusikoita, presidenttejä ja kuninkaallisia.

–Minulla on esimerkiksi Persian shaahin Reza Pahlavin puolisoa Farahia esittävä pinssi sekä Saddam Hussein -aiheinen merkki. Pyydän julkisuuden henkilöitä lähettämään niitä ja sain Timo Soiniltakin yhden. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on lähettänyt pinssinsä ja samassa kuoressa tuli Hillary Clintonin merkki. Matkustin itse Tukholmaan hakemaan Victorian ja Danielin sekä Madeleinen ja Christopherin hääpinssit. Dianan ja Charlesin hääpinssin löysin Varsovasta, muistelee Mäkinen.

Kokoelma sisältää harvinaisuuksia

Seppo Mäkisellä on mm. toistatuhatta eri Lions clubien pinssiä Yhdysvalloista, 17 vapaamuurareiden pinssiä ja Pohjois-Koreasta salakuljetettu maan johtajan Kim Jong-unin pinssi.

– Kalleimmasta merkistä maksoin 50 euroa, mutta nykyään siihen voi laittaa muutaman nollan perään.

– Kerran olin puolisoni kanssa lomamatkalla Kroatiassa. Perheravintolan emäntä vei minut keittiöön katsomaan merkkikokoelmaansa. Ostin häneltä sadalla eurolla noin tuhat Jugoslavian aikaista pinssiä. Koko illan irrotin merkkejä taulusta ja lopulta toin sieltä kolmisen kiloa metallia, Mäkinen kertoo.

Kuusi näyttelyä

Seppo Mäkisen pinssejä on käynyt kuudessa näyttelyssä katsomassa noin 90 000 henkilöä.

– Ensimmäinen näyttelyni oli Helsingissä Päivälehden museossa. Sen jälkeen pinssit ovat olleet näytteillä Mikkelissä, Jyväskylässä, Haminassa, Kiteellä ja Kouvolassa, jossa tosin oli esillä vain puolet kokoelmasta. Pinssejäni himoitseville sanon, etten lähde kauppaamaan sieltä yksittäisiä merkkejä, vaan myyn vain koko kokoelman, toteaa Mäkinen.

Hänellä on kotona 6 000 pinssien ja merkkien kaksoiskappaletta, joita hän voi vaihtaa muiden keräilijöiden kanssa. Mäkinen muistaa jokaikisen pinssinsä. Näyttelyvieraat testaavat joskus muistia lupaamalla pinssinsä Mäkiselle, ellei sitä ole kokoelmassa.

– Olen kävellyt kyseisen taulun luo ja näyttänyt pinssin kysyjälle, Seppo Mäkinen sanoo.

Pinssit ovat 65 x 85 senttimetrin kokoisissa kehystetyissä tauluissa lasien alla. Niitä on varastossa 125.

– Ne veisivät 104 metriä tilaa, jos ne panisi käytävälle peräkkäin ilman välejä, Mäkinen laskee.