1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Litiumin kysyntä rajussa kasvussa – jackpot Suomen maaperässä?

Maailman kevyimmän metallin litiumin kysynnälle ennustetaan rajua kasvua. Litiumia tarvitaan yllättävienkin tuotteiden valmistukseen kuten lääkkeisiin. Akku- ja paristoteollisuus sekä lasi- ja keraaminen teollisuus ovat toistaiseksi litiumin suurimmat käyttäjät.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Litiumia tarvitaan sähköautoissa, matkapuhelimissa, tietokoneissa, sähkötyökaluissa, sähköpolkupyörissä, erilaisissa metalliseoksissa, lääkkeiden valmistuksessa, voiteluaineissa ja lämmönsiirtimissä.

– Suomessa on Euroopan mittakaavassa merkittävät litiumvarannot, mutta suurimmat ne eivät ole. Vuonna 2007 Serbiasta löydettiin erittäin iso esiintymä, Geologian tutkimuskeskuksen geologi Timo Ahtola kertoo.

Maailman suurimmat litiumin tuottajamaat ovat Chile, Australia ja Kiina. Niiden jälkeen tulevat Argentiina, Portugali, Zimbabwe, Brasilia ja USA.

Geologi Ahtola kertoo, että litium on kevyin olemassa oleva metalli, joka reagoi voimakkaasti esimerkiksi veden ja hapen kanssa. Litiumia ei tavatakaan luonnossa metallisena vaan, aina yhdisteinä. 

– Litiumilla on ainutlaatuiset kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet kuten keveys ja korkea lämpökapasiteetti. Siksi sen käyttö on mahdollista niin monessa kohteessa, Ahtola kertoo.