Tältä pohjalta alkoholilakia lähdetään muuttamaan: Alkon aukiolo pidemmäksi, ei viinejä ruokakauppoihin

Anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin, viineihin ja keskiolueen eli jaottelusta A-, B- ja C-oikeuksiin luovuttaisiin, sosiaali- ja terveysministeriö hahmottelee. Uudistetun alkoholilainsäädännön on määrä tulla voimaan tammikuussa 2017.

Kotimaa
Punaviinipulloja jonossa ja rivissä kaupan hyllyllä.
Viinit tai vahvat oluet eivät ole vielä tulossa vähittäiskaupan valikoimiin näillä näkymin.Antti Haanpää / Yle

Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa, linjaa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin.

Juha Rehula

– Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin, hän sanoo sosiaali- ja terveysministeriön eli STM:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ministeriön mukaan Rehula on tänään torstaina esitellyt pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle.

Rehula toteaa tiedotteessa, että ehdotuksessa on haettu tasapainoa yhtäältä alkoholihaittojen vähentämisen ja toisaalta elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä.

Ministeri: Alkot voisivat olla auki iltayhdeksään

STM:n mukaan keskeinen alkoholilain uudistusta ohjaava näkökulma on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuoden alussa. Alkoholia niissä voi myydä vanhaan tapaan aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

Keskustelussa on ollut esimerkiksi se, saisivatko ruokakaupat myydä alkoholia myös iltayhdeksän jälkeen.

– Kokonaisuuden kannalta nykytila päivittäistavarakauppojen myyntiaikojen suhteen on toimiva, erityisesti kun kauppojen aukioloaikojen pidentyessä ja laajetessa isompiin liikkeisiin vuodenvaihteessa alkoholin saatavuus lisääntyi merkittävästi, Rehula kommentoi asiaa tiedotteen mukaan.

Alkon myyntiajan voisi yhtenäistää päivittäistavarakaupan kanssa samalle viivalle eli arkisin iltayhdeksään.

Juha Rehula

– Sen sijaan Alkon myyntiajan voisi yhtenäistää päivittäistavarakaupan kanssa samalle viivalle eli arkisin iltayhdeksään, hän jatkaa.

STM: Normit ovat rasittaneet erityisesti ravintola-alaa

Nykyinen alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista viidestätoista asetuksesta. Uudistettu laki vapauttaisi alkoholilainsäädäntöä, toteaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Hallituksen on määrä antaa esityksensä asiasta eduskunnalle alkukesällä. Lausunnoille se on tarkoitus saada mahdollisimman pian.

Uudistettu laki helpottaisi elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja purkaisi kankeita normeja, STM kertoo.

Sen mukaan tällaiset normit ovat rasittaneet erityisesti ravintola-alaa: Uudistettu laki vapauttaisi ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä. Myös esimerkiksi anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin, viineihin ja keskiolueen eli jaottelusta A-, B- ja C-oikeuksiin luovuttaisiin, ministeriö hahmottelee.

Lainsäädännön on määrä tulla voimaan ensi vuonna tammikuussa. Tämänpäiväistä kokonaisuudistuksen pohjaehdotusta arvioidaan seuraavaksi hallituspuolueissa.