Valvira on rajoittanut 5 lääkärin oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita

Valvira on seurannut noin kymmenen lääkärin toimia kilpirauhashoidossa. Se on päätynyt parin viime vuoden aikana rajoittamaan viiden lääkärin ammattioikeuksia, tuorein päätös tehtiin tällä viikolla.

Kuva: Ella Mikkola / Yle

Valvira on rajoittanut viiden lääkärin ammattioikeuksia väliaikaisesti tai toistaiseksi siten, että kyseiset lääkärit eivät saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia eivätkä määrätä kilpirauhashormonivalmisteita. Rajoitukset on tehty parin viime vuoden aikana.

Valviran ryhmäpäällikkö ja lääkintöneuvos Markus Henriksson ei kommentoi yksittäisiä tapauksia mutta kertoo selvittelyn kohteena olleen yhteensä kymmenkunta lääkäriä liittyen kilpirauhashoitoihin. Niihin on liittynyt komplikaatioita tai vakavaa vaaraa ja riskiä useiden henkilöiden potilasturvallisuudessa.

– Ammattioikeuksiin joudutaan kajoamaan, jos muu lievempi toimenpide ei riitä potilasturvallisuuden varmistamiseksi, Henriksson sanoo.

Asiat ovat tulleet vireille Valviraan yleisimmin keskussairaaloiden sisätautilääkärien kautta.

Ammattioikeuksiin joudutaan kajoamaan, jos muu lievempi toimenpide ei riitä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Markus Henriksson, Valvira

Huoli potilasturvallisuudesta

Henrikssonin mukaan päätökset perustuvat laajaan ja perusteelliseen selvitykseen.

Valviran arvion mukaan valvonnan kohteena olleet lääkärit ovat tutkineet, hoitaneet ja seuranneet useita potilaitaan epäasianmukaisella tavalla ja puutteellisesti sekä määränneet kilpirauhasvalmisteita, erityisesti trijodotyroniinia (T3), ilman asianmukaisia lääketieteellisiä perusteita.

– Tästä johtuen monet potilaat ovat saaneet kilpirauhasen liikatoimintaa vastaavan tilan, mikä puolestaan on johtanut potilasturvallisuuden vaarantumiseen ja vakaviin haittavaikutuksiin, Valviran tiedotteessa todetaan.

"Ei agendaa tiettyjä lääkkeitä vastaan"

Henriksson toteaa, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa liikkuu sellainen käsitys, että Valviralla olisi jokin agenda tiettyjä lääkkeitä vastaan.

– Tässä ei ole kyse vain tietyn valmisteen määräämisestä. Seuraamme sitä, onko potilaat tutkittu ja hoitoa seurattu asianmukaisesti. Valvira valvoo lääkkeiden asianmukaista ja turvallista määräämistä – eikä ota kantaa tiettyihin lääkkeisiin. Valvira ei ole lääkeviranomainen, Fimea on.

Kilpirauhashoito herättää Suomessa vilkasta keskustelua, ja Valviran toiminta on saanut myös voimakasta kritiikkiä. Esimerkiksi Adressit.com -sivustolla on "Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon" -adressi, jonka oli nettiartikkelin kirjoittamisvaiheessa allekirjoittanut yli 11 000 ihmistä.