1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sonnipoika Niinistö ryystää videolla Nipan ja Neronkin maidot – vasikoiden nimet alkavat tänä vuonna N-kirjaimella

Tuotostarkkailussa olevilla tiloilla nimetään vasikat tietyn kirjaimen mukaan vuosittain.

ilmiöt
Sonnipoika Niinistö
Sonnipoika Niinistön ruokahetki.

Etelä-Savossa Puumalassa Karjalaisen tilan navetassa käy kuhina, kun muutaman viikon ikäinen sonnipoika Niinistö ystävineen jahtaa vasikoiden juottoämpäriä.

Niinistön käyttäytyminen ei selkeästi viestitä siitä, kuka aikamme Niinistöistä on ollut innoittajana nimenantohetkellä.

– Kyllä se on tuo presidentti, kenen mukaan Niinistö on saanut nimensä, paljastaa tilan emäntä Helena Karjalainen.

Niinistön kavereita ovat muun muassa Nemo, Nero, Nipa sekä lauman nuorimmat, noin viikon ikäiset Noppa ja Niku. Tänä vuonna Suomessa nautojen tuotosseurantaan kuuluvilla tiloilla nimetään vasikoita N-kirjaimen mukaan.

– Siinä on esimerkiksi se hyvä, että karjaihmisten on helppo seurata ikää suoraan nimen perusteella, tilan isäntä Esa Karjalainen kertoo.

"Me ollaan laajennettu nimienhankintaa laajalle"

Karjalaisen tilalla syntyy vuosittain noin 70 vasikkaa. Nimihankintaan valjastetaankin kaikki kynnelle kykenevät lapset, tutut ja tilalla vierailevat.

– Meillä lähtee niin, että lapset ja koko tilan joukkue on nimiä keksimässä. Seurataan ajankohtaisia poliittisia henkilöitä, julkisuuden henkilöitä, tapahtumia sekä vuodenaikoja. Myös tänne tilalle ostetuista koneista voidaan ottaa nimiä. Joskus täällä käyneet laittavat jopa tekstiviestillä tai sähköpostilla perään nimiä, me ollaan laajennettu nimienhankinta laajalle, isäntä hymyilee.

– Tyttö on neljännellä luokalla ja he kävivät täällä tilavierailulla. Opettaja halusi, että hänen nimi tulee, niin nyt täällä on sitten yksi Minna-vasikka, Helena Karjalainen nauraa.

Aakkoset käydään läpi 17 vuodessa ja sitten pyörähtää uusi kierros käyntiin. Periaatteessa vasikoiden tunnistamisessa riittäisi EU-tasolta tuleva numerosarja, mutta Karjalaisen tilalla nimillä on oma merkityksensä.

– Meillä kaikkia eläimiä kutsutaan nimen perusteella. Tuntuu, että yksilöinä ovat jotenkin parempia, kun niillä on nimet. Sonnipojillekin annetaan nimet, vaikka ne menevät meiltä sonnikasvattamoon. Tuntuu, että niitä pidetään parempana, kun korvamerkissä lukee nimi, Helena Karjalainen pohtii.

Lue seuraavaksi