Sähkölasku tammikuulta voi yllättää ikävästi – nousua joulukuusta jopa parisataa euroa

Tammikuulta kertynyt sähkölasku saattaa yllättää leutoon syksyyn ja leutoon helmikuuhun vertaavan omakotiasujan. Kovien pakkasten takia maksettavaa voi kertyä selvästi edellislaskua enemmän.

Kotimaa
Punainen omakotitalo lumisessa maisemassa.
Yle

Tammikuun kireä pakkasjakso saattaa yllättää monet sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvat. Energiateollisuus ry:ssä lasketaan, että enimmillään sähkölasku voi olla parikin sataa suurempi kuin vuosi sitten tammikuussa tai vielä vain kuukautta aikaisemmin joulukuussa.

– Tammikuun sähkölasku tulee monelle olemaan 1,5-2-kertainen siihen nähden, mitä sähköstä yleensä tammikuussa tai joulukuussa maksetaan, varoittaa Energiateollisuus ry:n sähköntuotannosta vastaava johtaja Jukka Leskelä.

Laskelma on tehty keskimääräisen, noin 18 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan omakotitalon pohjalta. Tällaiselle asiakkaalle normaali kuukausilasku tammikuussa on noin 300 euroa. Summa sisältää sähkön siirtohinnan, verot ja kokonaiskulutuksen.

Pakkasilla lämmitykseen käytettävän energian määrä voi yli kaksinkertaistua ja laskun summa nousta jopa 500 euroon – tai vieläkin suuremmaksi.

Kova pakkasjakso kaiken takana

Kulutuksen kovan kasvun takana oli yksinkertaisesti pakkanen.

Koko maassa lämpötila oli nyt tammikuussa vuoden takaiseen verrattuna 5, jopa 10 astetta keskimääräistä kylmempi. Joulukuuhun verrattuna eroa oli 10-15 astetta. Suurimmat erot normaalilukemiin olivat Keski- ja Itä-Suomessa, pienimmät Oulun seudulla.

Täten kylmän kuukauden sähkölaskun vertaaminen leutoon kuukauteen antaa vähän väärän kuvan, mutta voi äkkiseltään yllättää pelkkiä lukuja tarkistavan.

Leskelä vinkkaakin olemaan tarkkana kovilla pakkasilla.

– Kannattaa miettiä sitä saunan lämmittämistä ihan kalleimpien tuntien aikana. Samalla kannattaa miettiä takan lämmittämistä ja jopa sitä, että pitääkö ihan joka huoneessa olla täysi lämpö aina päällä.

Kuukausiennätys lähellä rikkoutumista

Pakkasjakso näkyy myös koko valtakunnan kulutuslukemissa. Ennakkotietojen mukaan tammikuun kaikkien aikojen ennätyslukemista jäätiin vain vähän. Kuukausiennätys on vuoden 2010 tammikuulta, jolloin sähköä kului 9309 GWh eli 9,3 miljardia kilowattituntia. Vuosi sitten tammikuussa kulutus oli "vain" 8,44 miljardia kilowattituntia.

Kulutuksen ero nyt ja vuoden 2015 tammikuussa johtuu liki kokonaan lämmityksestä.