Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kananmuna päivässä ei lisää sydäninfarktin riskiä edes kolesteroliherkillä

Aiemmin ei ole tutkittu sitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin kolesteroliherkillä ihmisillä. Heitä on Suomessa poikkeuksellisen paljon.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei näytä kohottavan sydäninfarktin riskiä edes perinnöllisesti alttiilla ihmisillä, kertoo Itä-Suomen yliopistossa juuri julkaistu tutkimus.

Suomessa on poikkeuksellisen paljon ihmisiä, joilla perinnöllisen alttiuden vuoksi ravinnon kolesteroli vaikuttaa enemmän veren kolesterolipitoisuuteen.

Aiemmin ei ole ollut tutkimustietoa siitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin näillä henkilöillä.

– Juuri tämä on uutta tietoa, ja se on juuri täällä oleellista, koska Suomessa tätä elimistön kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttavaa APOE4-tyyppiä esiintyy paljon, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen sanoo.

Monissa maissa saantirajoituksista luovuttu

Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen, eikä kolesterolin saanti ole tutkimuksissa juuri ollut yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Monissa ravitsemussuosituksissa ympäri maailmaa ravinnon kolesterolin saantirajoituksista onkin luovuttu.

– Tutkimus viittaa siihen, ettei kolesteroliherkilläkään ole tarvetta rajoittaa kolesterolin saantia ravinnosta. Tämä on tosin vasta yksi tutkimus, jonka perusteella suosituksia ei välttämättä vielä lähdetä muuttamaan. Tässä ei myöskään tutkittu voin käytön vaikutuksia eli tämän perusteella ei voida suositella voin käyttöä, Virtanen huomauttaa.

Tutkimuksen tuloksia ei voi Virtasen mukaan myöskään yleistää hyvin suuriin kolesterolin saantimääriin tai kananmunien käyttömääriin. Tutkimuksessa ylimmässä ryhmässä keskimääräinen kolesterolin saanti oli noin 520 milligrammaa vuorokaudessa, ja he söivät noin yhden munan päivässä.

Itä-Suomen yliopistossa toteutettuun tutkimukseen osallistui runsaat tuhat miestä, joiden ikä oli 42–60 vuotta ja joilla ei ollut sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa. Tutkimuksen 21 vuoden seurannan aikana 230 miestä sai sydäninfarktin. APOE4-tyyppi oli noin kolmasosalla tutkittavista.

.
.