Sisäministeri Orpo toppuuttelee puolustusministeri Niinistön Venäjä-uhkakuvia

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei halua ryhtyä maalamaan uhkakuvia Venäjän rajan yli vyöryvistä turvapaikanhakijoista. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi keskiviikkona Brysselissä, että Venäjän kautta voi tulla Suomeen satoja tuhansia tai jopa miljoonia ihmisiä.

Petteri Orpo Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan on mahdollista, että Suomeen voi tulla ensi keväänä suuri määrä turvapaikanhakijoita joko Turkin kautta etelästä tai idän kautta Venäjältä. Orpo haluaa kuitenkin etsiä asiaan ratkaisua yhdessä Venäjän kanssa eikä ryhtyä pelkäämään pahinta.

– Tietenkin, jos katsoo, miten paljon Venäjällä on kolmannen maailman kansalaisia, niin silloin puhutaan miljoonista ihmisistä. On kuitenkin eri asia, kuinka moni heistä lähtee liikkeelle, Orpo sanoo. 

Orpo uskoo, että neuvotteluisssa on mahdollista löytää ratkaisu, jolla laiton maahantulo Venäjän kautta Suomeen saadaan katkeamaan ja uhat eivät toteudu.

Naton puolustusministerikokoukseen osallistunut Jussi Niinistö (ps.) sanoi tänään Brysselissä, että itärajan kautta tuleva laiton maahanmuutto on Suomen vakavin haaste. Venäjän rajan yli on tullut toistaiseksi vähän turvapaikanhakijoita, mutta Niinistö uskoo, että määrä voi kasvaa.

– Potentiaali on käytännössä rajaton. Sadoista tuhansista miljooniin ihmisiin, jotka ovat valmiita lähtemään liikkeelle Venäjältä. Siinä mielessä tilanne on huolestuttava. Ei pelkästään Suomen vaan muidenkin Euroopan maiden kannalta, sanoo puolustuministeri Niinistö.