Arktisten uutisten pikkujättiläinen: The Independent Barents Observer

Norjan Kirkkoniemessä ilmestyvä verkkouutislehti The Independent Barents Observer on kiinnostava pohjoiseen erikoistunut kansainvälinen uutismedia. Pieni toimitus Jäämeren rannalla seuraa tiiviisti turvallisuuspolitiikkaa, asevarustelua, öljyteollisuutta, ympäristönsuojelua, alkuperäiskansoja ja pakolaiskriisin käänteitä Norjan, Venäjän, Suomen ja Ruotsin pohjoisosissa.

Ulkomaat
The Independent Barents Observer -henkilökunta
The Independent Barents Observerin uutistiimi: Atle Staalesen, Trude Pettersen ja Thomas Nilsen.Susanne Hætta

Viime syksynä Venäjän Tupolev-160 yliäänipommikoneet lensivät Kuolan niemimaalta pommittamaan Syyriaa. Asiasta kertoi tammikuussa Pohjois-Norjan Kirkkoniemessä ilmestyvä uutissivusto The Independent Barents Observer, IBO.

Jutun lähteenä olevan norjalaisen puolustusasiantuntijan raportissa arvioitiin Venäjän haluavan näyttää kykyä kilpailla kaukopommituksilla Yhdysvaltain kanssa.

Arktiseen alueeseen erikoistuneen uutistoimituksen lähteinä ovat usein myös venäjänkieliset lähteet Venäjältä kuten armeijan ja muiden viranomaisten, suuryritysten sivut ja Venäjän virallinen ja epävirallinen media.

Tällä viikolla IBO kertoi Kuolan ydinvoimalan nelosreaktorin pysähtyneen automaattisesti. Lähteenä oli Venäjän atomivoimayhtiö Rosenergoatomin verkkosivujen venäjänkielinen tiedote tapauksesta.

Venäjän pohjoisen laivaston uusien ydinsukellusveneiden vaiheita julkaisu on seurannut ansiokkaasti. Lehti on nopeasti kertonut Venäjän laivaston omien nettisivujen tiedotteiden perusteella, kuinka Murmanskin vesiltä ydinsukellusveneistä laukaistut pitkän kantaman ohjukset ovat osuneet maaliinsa tuhansien kilometrien päässä Siperian rannikolla.

Tarkempi sihti pohjoiseen kuin pääkaupungeissa

Independent Barents Observerin johtaja ja toimittaja Atle Staalesen sanoo, että julkaisulla on tärkeä sija pohjoisessa.

– The Independent Barents Observer on tärkeä uutismedia tällä alueella, joka on kaukana pääkaupungeista Oslosta, Helsingistä, Tukholmasta ja Moskovasta. Seuraamme tiiviimmin pohjoisten rajaseutujen aiheita ja suhteita kuin etelän media. Se on meidän antimme uutismarkkinoille.

Aiemmin Barents Obsreveria julkaisi Norjan valtion ja pohjoisten läänien rahoittama Barentsin alueen sihteeristö. Kiista julkaisun journalistisesta riippumattomuudesta maakuntapoliitikkojen kanssa johti toimittajien eroon ja he perustivat viime syksynä nykyisen The Independent Barents Observerin.

Joidenkin arvioiden mukaan kiistaan johti Venäjän närkästyminen Barents Observerin terävään Putinin politiikan arvosteluun. Lehti ruoti Venäjän sananvapauden loukkauksia, kansalaisjärjestöjen jahtaamista ulkomaan agentteina ja voimakasta asevarustelua Murmanskin alueella Kuolan niemimaalla.

Lehdessä ihmeteltiin jo vuosia sitten miksi ystävällinen rajanaapuri Venäjä rakentaa omalle puolelleen rajaa sähköaitaa Paatsjokivarteen. Norjalla ja Venäjällä on yhteistä maarajaa runsaat 160 kilometriä ja Kirkkoniemi on juuri tuolla maarajaseudulla.

Itsenäisenä alkutaipaleella oleva The Independent Barents Observer etsii rahoittajiksi yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä. Tavoite on aloittaa julkaiseminen englannin kielen lisäksi tulevaisuudessa jälleen myös venäjäksi.