1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tähän on tultu – ihmiset suuttuvat pakolaisia töihin palkkaaville

Lokakuussa suurin toivein aloittanut palkkaapakolainen.fi -verkkopalvelu on onnistunut houkuttelemaan vasta parisen sataa suomalaista työnantajiksi. Nekin, jotka ovat palkanneet pakolaisen töihin, pitävät sen nyt visusti omana tietonaan, sanoo verkkopalvelun perustaja. Negatiivinen ilmapiiri on vienyt vähäisetkin halut.

Turvapaikanhakijat voisivat tehdä myös lyhytaikaisia töitä, mutta juuri nyt pakolaisten työllistäjiä ei enää juuri löydy. Kuvassa on menossa suomen kielen oppitunti Hennalan vastaanottokeskuksen yksikössä. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Pro bono -periaattella toimiva palkkaapakolainen.fi -verkkopalvelu on toiminut siten, että töitä etsivä saa hakeutua palveluun ilmaiseksi. Töitä heille tarjoava maksaa muutaman euron palvelumaksun. Taustayhtiö Suomen Palkkalaskenta on sama, joka tunnetaan paremmin palkkaus.fi -verkkopalvelustaan.

Lokakuussa turvapaikanhakijoiden työnvälityksen näkymät näyttivät vielä lupaavilta, mutta talven alettua Suomen ilmapiirissä tapahtui nopea muutos, tietää toimitusjohtaja Janne Isosävi. Pakolaisten työllistäjiä ei enää juuri löydy.

Jos palkkaa omalla rahalla pakolaisen, niin joku siitäkin suuttuu.

Janne Isosävi

– Se herättää niin negatiivisia tunteita. Jos palkkaa omalla rahalla pakolaisen, niin joku siitäkin suuttuu. Ja jos ei muusta syystä niin siksi, että on kateellinen, Isosävi toteaa.

Yhtiö on yrittänyt lähestyä yrityksiä ja yksityisiä tahoja kumppanuuksien aikaansaamiseksi, mutta vaikeaa on ollut. Nyt pienen työnvälitysfirman omat resurssitkin alkavat käydä vähiin. 

– En ole vielä ihan luovuttanut, pitäähän ne ihmiset saada töihin. Mutta vuodenvaihteen jälkeen huomattiin, ettei tätä saada toimimaan. Tämä on isompi juttu kuin pystytään tekemään. Ja tämä olisi niin hyvä palvelu, joka auttaisi juuri tähän ongelmaan.

Isosävi toivoo valtiota päätöksillään nopeasti apuun. Miten yritykset edes voisivat palkata pakolaisia, jos nämä eivät saa Suomessa edes avata pankkitiliä, toimitusjohtaja kysyy. Yksityiset työllistäjät voivat sentään maksaa käteisellä, mutta eivät yritykset voi niin tehdä.

Valtio tulee apuun viiveellä

Muutama muukin toimija kuin palkkaapakolainen.fi on yrittänyt saada työnantajia ja turvapaikanhakijoita yhteen. Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman sanoo ymmärtävänsä, että näiden hyväntekeväisyysperiaatteella toimivien yksityistahojen näkövinkkelistä valtion toiminta näyttää hyvin hidasliikkeiseltä.

Se mikä tehdään, tehdään salaa. Ei kukaan halua julkisuuteen omalla naamallaan.

Janne Isosävi

– Ymmärrän, että nämä yrittäjät eivät pysty tällaista pro bono -toimintana tekemään loputtomiin. Me kyllä tiedämme nämä toimijat ja nyt kartoitetaan tilanne, Stenman sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriöllä on Stenmanin mukaan nyt ”kova hoppu saada perusprosessit pyörimään”. Maahanmuuton laajuus on yllättänyt kaikki. Turvapaikanhakijoita, joilla olisi työnteko-oikeus, on koko ajan enemmän. Ehkä karenssiaikaa jopa vielä lyhennetään, tuumaillaan ministeriössä.

Toimitusjohtaja Isosävi sanoo, että jo useat toimittajat ovat tivanneet häneltä yhteystietoja tavallisista suomalaista, jotka ovat palkanneet turvapaikanhakijan. Kiusaamisen pelossa kukaan kysytyistä ei ole kuitenkaan suostunut haastatteluun.

– Se mikä tehdään, tehdään salaa. Ei kukaan halua julkisuuteen omalla naamallaan.