1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsähallitus Suomussalmen hakkuistaan: "Antaa Greenpeacen suunnitella iskuja vaan"

Metsähallituksen hakkuusuunnitelmat Suomussalmen Pesiöjärven saarissa odottavat uusia liito-oravametsien käsittelyohjeita. Greenpeace on ilmoittanut pitävänsä Metsähallituksen toimia tarkasti silmällä. Aluejohtaja Arto Tolosta tämä ei hetkauta.

Kotimaan uutiset
Suomussalmelaiset Oili ja Eero Keränen seisovat kotijärvensä rannalla. Keräset ovat vastustaneet Metsähallituksen hakkuusuunnitelmia Pesiöjärven saarissa. Saaret häämöttävät taustalla.
Sini Salmirinne / Yle

Metsähallitus ei hakkaa metsää Suomussalmen Pesiöjärven saarissa tänäkään talvena. Suunnitelmat ovat olemassa, mutta Metsähallitus odottaa uutta liito-oravametsien käsittelyohjetta.

Aluejohtaja Arto Tolosen mukaan yhdellä Pesiöjärven saarella on tehty liito-oravahavainto. Kun liito-oravametsiin liittyvä uudistunut ohjeistus julkaistaan, metsähallitus aikoo arvioida suunnitelmat uudelleen.

Greenpeace on ilmoittanut pitävänsä Metsähallituksen toimia Pesiöllä tarkasti silmällä. Aktivisti Sini Saarela on luonnehtinut pieniin saariin kohdistuvia hakkuusuunnitelmia törkeiksi. Tolosta syytökset eivät hetkauta.

– Antaa Greenpeacen suunnitella iskuja vaan. Se on heidän mielipiteensä ja minusta he saavat vapaasti niitä esittää. Sini Saarela on tuskin koskaan käynytkään koko Pesiön kylällä.

Tolosen mukaan Metsähallituksessa ollaan seurattu aktivistien toimintaa Oulujärven Ärjänsaaressa. UPM joutui hakkaamaan metsää suunniteltua pienimuotoisemmin ja keskeyttämään hakkuut.

Tolosen mielestä UPM toimi hakkuissa kaikilta osin viisaasti. Hän huomauttaa myös, etteivät aktivistit olleet ainoa syy hakkuiden lopettamiseen.

– Tällainen sää joka pehmentää jäätien on varmaan painanut yhtä lailla hakkuiden keskeyttämisessä.

Tolonen arvelee, että uusi liito-oravametsien käsittelyohje julkaistaan kevään aikana.

– Me ei sitä mietitä, että onko joku Sini Saarela Kainuussa vai ei, se ei ole meille se juttu. Me toimitaan ohjeiden ja tavoitteiden mukaan. Saa saarella kulkea, aluejohtaja lataa.

Lue seuraavaksi