Koe uusi yle.fi

Karmeat talvikelit jatkuvat – luvassa tulvia ja taivaan täydeltä jalkarättejä

Lumien sulaminen ja runsaat vesisateet ovat saaneet Etelä-Suomen joet tulvimaan. Vesi voi nousta Turun moottortielle saakka. Perjantaina rätkii räntää oikein kunnolla.

Kotimaa
Luminen metsätie.
Iina Kluukeri / Yle

Suomeen leviää tänään illalla laaja lumisadealue etelästä. Sateet tulevat aluksi vetenä ja räntänä, mutta muuttuvat viimeistään yöllä lumeksi. Aamuruuhkassa ajokeli voi olla paikoin erittäin huono, varoittaa Ilmatieteenlaitos.

Lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa perjantain aikana yleisesti 10-15 senttiä. Kostea lumi tarttuu tehokkaasti puustoon ja tykkyvahinkojen todennäköisyys on kohonnut myös Uudellamaalla.

Pelastuslaitos puolestaan varautuu siihen, että tulvavesi nousee perjantaina Espoon Kirkkojärven alueella jopa Turun moottoritielle saakka.

Pelastuslaitos on jo ryhtynyt yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa rajoittamaan virtaamaa Bodominjärvestä. Tavoitteena vedenpinnan laskeminen Kirkkojärven alueella vahinkojen ehkäisemiseksi.

Suomen Ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläisen mukaan tyypillinen tulvan aiheuttama vedenpinnannousu etelärannikon joissa on metrin, parin luokkaa. Joissakin vesistöissä veden pinta saattaa nousta yli kolme metriä.

Vehviläisen mukaan ei ole aivan tavallista, että joet tulvivat näin runsaasti jo helmikuussa.

Viikonloppuna sateet vähenevät, mutta pilvisyys on edelleen laajalti aika runsasta. Ensi viikolla sää muuttuu tämän hetkisten ennusteiden mukaan talvisempaan suuntaan.