Kuusikymppinen Jouni on supermies – kahden syövän jälkeen mustan vyön mestariksi

Jouni Theman aloitti krav magan vasta kypsällä iällä. Vaikka vakava sairaus uhkasi viedä hengen, mies jatkoi kamppailulajin määrätietoista harjoittelua. Hän saavutti poikkeuksellisesti kuusikymppisenä monen himoitseman palkinnon, mustan vyön.

ilmiöt
Jyrki Saario ja Jouni Theman
Juha-Petri Koponen

Jouni Theman on harrastanut kamppailulaji krav magaa (siirryt toiseen palveluun) 20 vuotta, mutta harrastuksen aloittaminen ei ollut aikanaan itsestäänselvyys. Mies pääsi salin kynnyksen yli vasta nelikymppisenä, haaveiltuaan aloittamisesta parinkymmentä vuotta.

– Silloin kynnys vasta korkea olikin, kun ajattelin, että muut ovat parikymppisiä ja ehtineet olla mukana jo pitkään. Mutta krav maga oli uusi laji, ja ajattelin, että se on kaikille uutta, jolloin olen samalla viivalla muiden kanssa.

Nykyään monet aloittavat kamppailu-urheilun myöhemmällä iällä, mutta 1990-luvun lopulla Theman oli toistakymmentä vuotta muita vanhempana outo lintu. Sinnikäs ja määrätietoinen harjoittelu on sittemmin kaventanut ikäeron.

Mies on noussut tasolle, jossa hänet kutsuttiin Varsovaan Puolaan mustan vyön kokeeseen. Kamppailulajeissa musta vyö kertoo korkeimmasta taitotasosta.

– Äskettäin eräs 75-vuotias harrastaja sai keltaisen vyön, mutta 60-vuotiaana mustan vyön saavuttaminen on erittäin poikkeuksellista, kertoo lajia Suomeen 90-luvun puolivälin jälkeen tuomassa ollut, Krav Maga Networksin pääkouluttaja Jyrki Saario.

Syöpä oli viedä hengen

Varsovan matka oli onnistunut. Musta vyö tuli kehujen saattelemana.

– Parissa osiossa jouduin antamaan tasoitusta nuoremmille, muutoin suoritin kokeen normaalisti.

Syöpä oli aggressiivinen, ja tilanne vakava.

Jouni Theman

Tamperelaisen Jouni Themanin suorituksen arvoa ei nosta vain myöhäisellä iällä aloittaminen. Vuonna 2009 mies sai tietää sairastavansa alanielun syöpää.

– Syöpä oli aggressiivinen, ja tilanne vakava. Sain sekä sytostaatti- että sädehoitoa, paino tippui vuodessa lähes 30 kiloa. Luulin, että kuolen nälkään, koska ruoka ei mennyt alas.

Hoidot alkoivat kuitenkin tehota ja mies parantua. Theman uskoo, että krav magasta saatu pohjakunto oli tärkeässä roolissa.

– Se auttoi varmasti kestämään, kun olin hyvässä kunnossa. Ehkä oli myös onni, että en osannut suhtautua tilanteeseen niin vakavasti, mitä se todellisuudessa oli, ja selvisin henkisestikin hyvin.

Paluu terveiden kirjoihin ja salille – kunnes syöpä uusiutui

Mies palasi lopulta vuoden kuluttua salille ja aloitti jälleen kovan treenin. Elämä eteni painollaan kunnes neljän vuoden päästä, elokuussa 2014, taivaalle lipui jälleen tummia pilviä.

60-vuotiaana mustan vyön saavuttaminen on erittäin poikkeuksellista.

Jyrki Saario

– Sama syöpä oli tehnyt etäispesäkkeen imusolmukkeeseen. Tällä kertaa päädyttiin leikkaushoitoon, jossa poistettiin 16 imusolmuketta niskan ja leuan väliltä.

Leikkaus onnistui, eikä Theman lamaantunut taudin uusiutumista.

– Kahden viikon päästä leikkauksesta olin jo salilla harjoittelemassa.

"Nelikymppinenhän on vielä hirveän nuori"

Matkan varrella krav magasta on tullut Themanille harrastuksen sijasta elämäntapa.

Kahden viikon päästä leikkauksesta olin jo salilla harjoittelemassa.

Jouni Theman

– Sen piti olla vain harrastus, mutta toisin kävi. Ensin sitä sovittaa harjoitukset muuhun elämään, sitten se kääntyy toisinpäin ja alkaa sovittaa muuta elämää harjoitusten lomaan, mies kuvaa suhtautumistaan lajiin.

Theman osoittaa omalla esimerkillään, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Hän kannustaakin ihmisiä nousemaan ylös ja lähtemään harrastusten pariin myös kypsemmällä iällä.

– Nyt, kun kuusikymppiä mittarissa katson taaksepäin, nelikymppinenhän on vielä hirveän nuori. Joten ei muuta kuin tervetuloa vaan joukkoon!