Kilpirauhashoidosta Valviran hyllyttämä lääkäri: "En olisi uskonut, että näin voi käydä oikeusvaltiossa"

Valvira on viime vuosina rajoittanut viiden lääkärin ammattioikeuksia kilpirauhaspotilaiden hoidossa. Kruunupyyläinen yksityislääkäri Leena Furubacka sai tiedon oikeuksiensa menetyksestä tällä viikolla. Hän pitää päätöstä hyvin erikoisena.

Kuva: Yle

Valvira on rajoittanut parin viime vuoden aikana viiden lääkärin ammattioikeuksia väliaikaisesti tai toistaiseksi siten, että kyseiset lääkärit eivät saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia eivätkä määrätä kilpirauhashormonivalmisteita.

Kruunupyyläinen lääkäri Leena Furubacka sai tiedon oikeuksiensa menetyksestä maanantaina.

– En uskonut, että näin voisi käydä, kun elämme oikeusvaltiossa. Toisaalta tämä rumba on jatkunut vuodesta 2013 saakka, ja olen ehtinyt nähdä, että mitä tahansa voi tapahtua, hän sanoo.

Tuen puutetta ei ole ollut, ja potilaat ovat olleet hädissään.

Leena Furubacka

Furubacka kertoo saaneensa asiaan liittyen Valviralta jo varoituksen vuonna 2014. Tämän jälkeen hän on yrittänyt kirjata potilaidensa kontrollikäyntejä entistäkin tarkemmin.

Valitus edessä

Valvira on seurannut noin kymmenen lääkärin toimia kilpirauhashoidossa.

Valvonnan alla olleet lääkärit ovat Valviran arvion mukaan tutkineet, hoitaneet ja seuranneet useita potilaitaan epäasianmukaisella tavalla ja puutteellisesti sekä määränneet kilpirauhasvalmisteita, erityisesti trijodotyroniinia (T3), ilman asianmukaisia lääketieteellisiä perusteita. Valviran mukaan tapauksiin on liittynyt komplikaatioita tai vakavaa vaaraa ja riskiä useiden henkilöiden potilasturvallisuudessa.

Furubacka puolustautuu ja ihmettelee Valviran toimintaa. Hän jopa syyttää Valviraa puolueellisuudesta: hänen mukaansa Valviran käyttämät asiantuntijalääkärit tekivät samaan aikaan itse valituksia asiasta.

– Minun kohdallani päätös on tehty ilman, että yhdellekään potilaalle olisi aiheutunut haittaa tai että joku potilas ylipäätään olisi valittanut. Päinvastoin, päivittäin saamme kiitosta siitä että potilaat ovat omien sanojensa mukaan saaneet elämänsä takaisin vuosien jälkeen, hän sanoo.

Furubacka uskoo, että päätöksen taustalla on tietynlainen oppikiista ja tietämättömyys. Hän on saanut Valviran päätöksen jälkeen paljon yhteydenottoja.

– Tuen puutetta ei ole ollut, ja potilaat ovat olleet hädissään.

Hän aikoo tehdä Valviran päätöksestä valituksen.