Hyppää sisältöön

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske: ”Poliisin rekistereitä ei näköjään valvo kukaan”

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on suivaantunut poliisihallinnon rekistereiden valvonnan tasosta. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään ”Putin-rekisterituomiossaan” kaikki syytteet, koska poliisin valvontaohjeistus on tuomareiden mukaan ollut erittäin epäselvä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on äreä. Hän on tunti sitten saanut luettavakseen Helsingin käräjäoikeuden tuomion niin sanotussa Putin-rekisterijutussa.

Syytteessä oli kolme poliisin tietohallinnosta vastaavaa esimiestä, kaksi Keskusrikospoliisista ja yksi Poliisihallituksesta.

Syyttäjän mukaan esimiehet olivat laiminlyöneet poliisin salaisen epäiltyjen rekisterin - eli Eprin - valvonnan.

Epäiltyjen rekisteristä nousi kohu kolme vuotta sitten, kun MTV:n uutiset paljasti, että rekisteristä löytyy myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi.

”Poliisihallitus saisi tulla ulos – kuka vastaa?”

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet, koska sen mielestä poliisin rekisterivalvontaa koskevat säännökset, määräykset ja ohjeet ovat olleet erittäin epäselvät ja monitulkintaiset.

Perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ilmaistun laillisuusperiaatteen valossa avoimet rikossäännökset tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ovat käräjäoikeuden sanoin "erittäin ongelmallisia".

Koska rekisterivalvonnan vastuukysymykset olivat monitulkintaiset, rikosjuttu oli ratkaistava syytettyjen eduksi eli syytteet oli hylättävä.

Kalsketta sapettaa.  Hän ei kuitenkaan arvostele tuomareita. Hän suuntaa piikkinsä poliisin ylimpään johtoon.

– Lopputulema on se, että Eprin valvonnasta ei vastaa kukaan.

– Poliisihallitus saisi nyt tulla ulos. Kuka näistä rekistereistä vastaa? Kenen asiana on valvoa niitä?

Epri-merkintöjen mahdollinen laittomuus jäi nyt auki

Käräjäoikeus ei lausunut Epri-järjestelmään tehtyjen merkintöjen väitetystä lainvastaisuudesta mitään, koska syytetyt eivät ole olleet merkinnöistä rikosoikeudellisessa vastuussa.

Käräjäoikeus otti kantaa vain siihen, olivatko syytteessä olleet henkilöt sellaisessa vastuuasemassa, että heidän olisi tullut seurata Epriin tehtäviä merkintöjä.

– Epäiltyjen rekisteri on saanut elää omaa elämäänsä, omassa rikkumattomassa rauhassaan. Siihen tehtyjä kirjauksia ei ole valvottu sen paremmin etu- kuin jälkikäteenkään, Kalske puuskahtaa.

Valtakunnansyyttäjänvirastolla on viikko aikaa miettiä, valittaako se käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

.
.