Etelä-Karjalan käräjäoikeus pyrkii vähentämään henkilöstöä ilman irtisanomisia

Lähivuosina toteutettavassa uudistuksessa Lappeenranta säilyy käräjäoikeuspaikkakuntana, mutta Imatran kanslia lakkautetaan. Riidattomien asioiden käsittely on siirtymässä Kymenlaaksoon. Muutos koskee neljää Etelä-Karjalan käräjäoikeuden työntekijää.

Kuva: Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus pyrkii toteuttamaan Imatran kanslian lakkauttamisen ilman irtisanomisia.

Käräjäoikeuden laamannin sijainen Hannu Rantalainen sanoo, että vähennyksiä tulee väistämättä, kun Imatran ja Lappeenrannan henkilöstö saadaan yhteen. Käräjäoikeus pyrkii toteuttamaan vähennykset eläköitymisillä.

Se, kuinka paljon väki vähenee, on vielä arvoitus.

– Se jää tulosneuvottelujen varaan, Rantalainen toteaa.

Käräjäoikeudelle olisi löydettävä Lappeenrannassa myös riittävän suuret tilat. Tällä hetkellä käräjäoikeus sijaitsee valtion virastotalon vieressä entisessä niin sanotussa Tele-talossa.

Riidattomat asiat Kymenlaaksoon

Rantalaisen mukaan ikävintä on se, että riidattomia asioita käsittelevä henkilöstö siirtyy Etelä-Karjalasta Kouvolaan. Muutos koskee neljää henkilöä.

Riidattomien asioiden käsittelyä keskitetään lähivuosina ja eteläkarjalaisten riidattomien asioiden käsittelyn tekee jatkossa Kymenlaakson käräjäoikeus.

Imatran kanslian lakkauttamisen myötä myös käräjäoikeuden istunnot päättyvät Imatralla.

– Oikeudellisen saatavuuden näkökulmasta istuntopaikasta luopuminen on erikoista, Rantalainen kommentoi.

Käräjäoikeusverkostoa karsitaan Suomessa siten, että jatkossa käräjäoikeuspaikkakuntia on 20. Nyt niitä on 27.

Uudistukseen liittyvät yt-neuvottelut käynnistetään maalis-huhtikuussa. Hallituksen esitys käräjäoikeusverkostosta on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä, ja uudistus on määrä toteuttaa vuonna 2018.