Video: Vantaanjoki nousi pelloille Riihimäellä – ainutkertaista tähän aikaan vuodesta

Jokivedet ovat nousseet pelloille Riihimäellä ja Jokioisilla. Esimerkiksi Arolammilla Riihimäellä veden alla on viitisentoista hehtaaria peltoa. Koskaan aiemmin Vantaanjoen vedet eivät ole nousseet pelloille tähän aikaan vuodesta.

luonto
Vantaanjoki tulvii pellolle Riihimäen Arolammilla
Matti Huttusen pellot ovat osin Vantaanjoen valtaamia.

Arolammilla asuva Matti Huttunen hämmästelee talvea. Kertaakaan aiemmin Vantaanjoki ei ole noussut talvella hänen pelloilleen.

– Vesi on aika korkealla nyt. Vesi alkoi nousta pelloille tiistaina. Tähän mennessä näin ei ole koskaan käynyt talvella, joten aika harvinaista tällainen on.

Heinä-elokuun vaihteessa vuonna 2004 vesi nousi rankkasateiden jälkeen samoille pelloille. Silloin Huttusen kaurapellolla oli vettä jopa toista metriä.

– Sato piti kaataa ja polttaa pois. Siitä ei ollut mihinkään. Nyt tästä tuskin on mitään haittaa, vaan pelto kuivuu kevääseen mennessä.

Jos jotain humoristista piirrettä tulvasta kaurapellolla etsii, niin hukkakauraa voi etsiä veneellä.

Myös Loimijoen vedet ovat nousseet pelloille Jokioisilla. Sen sijaan Riihimäellä Peltosaaren tulvariskialueella Vantaanjoki on pysynyt uomassaan, eivätkä vedet uhkaa alueen rakennuksia.

Viikonloppuna sään ennustetaan viilenevän ja menevän hieman pakkasen puolelle. Se saattaa rauhoittaa jokivesien nousua ja kääntää jokien vedenpinnat laskuun.