1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yliopiston vähennykset pyörähtivät käyntiin – Tieto irtisanomisesta kilahti sähköpostiin

Helsingin yliopisto aloitti massiiviset irtisanomiset tällä viikolla yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluista. Uuteen yhtiömuotoiseen täydennyskoulutusyksikköön siirtyy alle puolet nykyisestä henkilöstöstä. Edelliset yt-neuvottelut täydennyskoulutuksessa käytiin vuonna 2014.

Kuva: Antti Lempiäinen / Yle

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluista (Hykke) irtisanottiin tällä viikolla 36 työntekijää. Lisäksi kourallinen ihmisiä päätti jäädä eläkkeelle tai hakea töitä yliopiston perusteilla olevasta uudesta palveluorganisaatiosta.

Hallintojohtaja Esa Hämäläisen mukaan irtisanomiset kohdistuivat kaikkiin henkilöstöryhmiin: muun muassa sihteerin, esimiesten ja suunnittelijoiden tehtäviä karsittiin.

Yliopisto päätti yt-neuvottelujen yhteydessä yhtiöittää täydennyskoulutuksen. Toiminta siis irrotetaan yliopiston kirjanpidosta omaksi osakeyhtiökseen, jolla on oma hallitus, toimitusjohtaja ja myyntiorganisaatio.

Hämäläisen mukaan yhtiömuoto on tyypillinen kaupalliseen toimintaan, josta täydennyskoulutuksessakin on kyse.

– Varmasti tunnetuin esimerkki tässä lähellä on Aalto EE (Aalto-yliopiston koulutusyhtiö)

Uudessa organisaatiossa töitä on tämän hetkisen arvion mukaan 36:lle.

– Täytyy muistaa, että yliopiston täydennyskoulutuksista puolet on tällä hetkellä hoidettu tiedekunnissa. Tietysti nyt kun keskitämme toimintaa yhtiöön, voi olla, että joku yksittäinen henkilö siirtyy tiedekunnista vielä siihen päälle.

Tietoa toivottiin sähköpostilla

Koulutus- ja kehittämispalvelujen työntekijät saivat maanantaina tiedon siitä, oliko edessä irtisanomiskeskustelu vai ei. Tieto lähetettiin sähköpostilla, ja keskustelut käytiin tämän jälkeen maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona.

Helsingin yliopiston henkilökuntayhdistyksen puheenjohtaja, pääluottamusmies Elisa Hyytiäinen kertoo, että toimintamalli oli henkilöstön toivoma. Tuoreessa muistissa ovat vielä edelliset yt-neuvottelut syksyllä 2014, jolloin kutsu irtisanomiskeskusteluun tuli ilman ennakkovaroitusta.

Tuolloin koulutuksen ja kehittämisen työpaikkoja karsittiin noin 150:stä vajaaseen sataan. Muutamassa vuodessa työpaikkoja on siis karsittu kolme neljännestä.

Tarjonta tulee olemaan aika laaja, mutta volyymi pienenee.

Hallintojohtaja Esa Hämäläinen

_Mitä tämä tarkoittaa toiminnan kannalta? _

– On hyvä muistaa, että Hykke (entiseltä nimeltään Palmenia) on ollut sekä täydennyskoulutus- että kehittämisyksikkö, siellä on ollut useammanlaatuista toimintaa. Edellisessä vaiheessa alueellinen verkosto ja hajautetusti tuotettu palvelu väheni. Uusi yhtiö keskittyy täydennyskoulutukseen. Tarkoitus ei ole harjoittaa yhteisrahoitteista kehittämistoimintaa, vaan sellaista harjoitetaan tiedekunnissa, hallintojohtaja Esa Hämäläinen vastaa.

Helsingin yliopisto tarjoaa täydennyskoulutusta pääosin julkisen sektorin toimijoille ja kotitalouksille. Hämäläisen mukaan valtion ja kuntien tiukka taloustilanne on vähentänyt koulutuksen kysyntää.

Suurin alue on ollut opettajien täydennyskoulutus. Lisäksi kysyntää on ollut esimerkiksi viestinnän, organisaationkehittämisen, farmasian, oikeustieteen ja lääketieteen koulutuksille.

– Uskoisin, että tarjonta tulee olemaan aika laaja, mutta volyymi pienenee, Hämäläinen summaa.

Koulutus- ja kehittämispalvelujen irtisanomiset aloittivat Helsingin yliopiston irtisanomiskevään. Huhti-toukokuuhun mennessä yliopistosta on tarkoitus irtisanoa 570 työntekijää. Lisäksi ihmisiä siirretään eläkkeelle ja määräaikaisia työntekijöitä vähennetään.