Kirjavinkkejä rakkauden nälkään

Ylpeys ja ennakkoluulo, Tuulen viemää, Hiljaiset sillat, Laulu tulipunaisesta kukasta... Jos kaipaat rakkaustarinoita, mutta klassikot on jo koluttu, niin tässä tuoreita lukusuosituksia vuodelta 2015.

kulttuuri
Rakkausaiheisia kirjoja
Olga Pihlman / Yle

Jos rakkauden nälkä yllättää näin ystävänpäivän kynnyksellä, voi romantiikkaan päästä käsiksi vaikka kirjojen avulla.

Turun kaupunginkirjastossa on vietetty tällä viikolla rakkausviikkoa. Ylen Turun toimitus pyysi kaupunginkirjaston informaatikko Samu Eeveä suosittelemaan rakkausaiheisia kirjoja.

Alice Hoffman: Ihmeellisten asioiden museo

Alice Hoffman: Ihmeellisten asioiden museo
Olga Pihlman / Yle

Tarina sijoittuu 1900-luvun alun New Yorkiin. Päähenkilönä on nuori Coralie-tyttö, joka on kasvanut ihmeellisten asioiden museossa.

Museo on tunnettu erilaisista kummallisuuksista, kuten esimerkiksi susimiehestä ja perhostytöstä. Coralie itse on museossa merenneitona. Coralie rakastuu nuoreen juutalaismieheen.

– Heillä on erilaiset lähtökohdat, ja he tulevat hyvin erilaisista yhteisöistä. Rakkaus ei ole heidän kohdallaan ihan niin yksinkertaista. Tarina on toiveikas, perustelee Samu Eeve valintaansa.

Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua

Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua
Olga Pihlman / Yle

Päähenkilöinä ovat kaksi keski-ikäistä suomalaista. Toinen on insinööri ja toinen historian opettaja. He tapaavat sattumalta asuntonäytössä ja siitä alkaa heidän rakkaustarinansa.

– On hyvä muistaa, että rakkaus ei ole vain sitä Romeon ja Julian materiaalia, jossa rakastuneet ovat alle viisitoistavuotiaita. Myös keski-ikäiset aloittavat uusia suhteita ja rakastuvat.

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta
Olga Pihlman / Yle

Teos sijoittuu kahteen eri aikaan. Toinen aika kertoo 1900-luvun alusta, hieman ennen ensimmäistä maailmansotaa. Siinä päähenkilönä on runoilijanainen, joka asuu hyvin eristyksessä olevalla saarella ja pelkää purjehtimista, joten hänen on vaikeaa päästä saarelta pois. Ainoa yhteys ulkomaailmaan on nuori yliopisto-opiskelija, joka kirjoittaa hänelle ihailijapostia Amerikasta. Heidän välilleen puhkeaa sitten lämmin suhde.

Toinen aikataso on kolmekymmentä vuotta myöhemmin, kun päähenkilön lapsi on aikuinen ja rakastuu sotaan lähtevään lentäjään. Tytär myös löytää äitinsä kirjeet ja ryhtyy selvittämään äidin tekemisiä kolmenkymmenen vuoden takaa.

– Tarinassa sekoittuvat kaksi eri aikatasoa. Valitsin tämän kirjan, koska eri sukupolvien ihmiset näkevät maailman eri tavalla. Kuitenkin he elävät tätä samaa maailmaa. Tämä on vaikuttava rakkaustarina, sanoo Samu Eeve.

Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta

Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta
Olga Pihlman / Yle

Nuori mies, joka on muuttanut Lontooseen pikkukaupungista, käy töissä tehtaassa ja viettää viikonloput baarissa. Tähän monotoniseen elämään tulee kuitenkin muutos, kun hän tutustuu kahteen uuteen ystävään, jotka ovat teatterilaisia.

Teatterista tulee hänelle tavallaan uusi koti. Hän on aina kirjoittanut näytelmiä ja tästä tulee hänelle tilaisuus näyttää taitonsa. Teatterissa hän tietenkin rakastuu. Mutta rakkaus on monimutkaisempi asia kuin miltä se aluksi näyttää.

– Hyvin monet ovat pitäneet tästä kirjasta paljon, ja tätä meiltä kysytään vieläkin paljon. Kaikki ne innokkaat lukijat eivät voi olla väärässä, sanoo Samu Eeve.

Informaatikko Samu Eeve Turun kaupunginkirjastosta
Samu Eeve valitsi esimerkkejä kirjoista, joita suosittelisi rakkauskirjoista kiinnostuneille.Olga Pihlman / Yle

Kirjojen tarinat kuvaili informaatikko Samu Eeve Turun kaupunginkirjastosta.