Uusille perhepäivähoitajille olisi kysyntää Kouvolassa – väylänä oppisopimuskoulutus

Kouvolassa on vajaat 60 kunnallista perhepäivähoitajaa. Kaupunki palkkaisi enemmän, jos sopivia hoitajia olisi tarjolla. Kun hoitajia jää eläkkeelle, tilalle on monesti vaikeaa löytää uutta hoitajaa.

perhepäivähoitajat
Perhepäivähoitaja katselee, kun neljä hoitolasta leikkii pihalla.
Yle / Petri Aaltonen

Perhepäivähoitajille olisi Kouvolassa kysyntää enemmän kuin on tarjontaa.

Kouvolassa kunnallisia perhepäivähoitajia on vajaat 60, ja kaupunki palkkaisi enemmän, jos sopivia hoitajia olisi tarjolla. Kaupunki tarjoaa mielellään esimerkiksi oppisopimusta perhepäivähoitajaksi haluavalle.

– Erityisesti pienimpien lasten vanhemmat haluavat perhepäivähoitopaikan, jos heillä vain on tietoa tästä mahdollisuudesta, Kouvolan perhepäivähoidon palvelualueen johtaja Asta Nikander sanoo.

Yhä useampi perhepäivähoitaja on saanut ammatillisen koulutuksen, esimerkiksi suorittanut oppisopimuksella päivähoitajan ammattitutkinnon. Perhepäivähoitajaksi koulutettavan tulisi kuitenkin asua alueella, jossa perhepäivähoidolle on tarvetta. Myös kodin ja pihan olosuhteiden on sovelluttava hoitopaikaksi.

Kouvolassa on paljon pitkäaikaisia perhepäivähoitajia. Kun hoitajia jää eläkkeelle, tilalle on monesti vaikeaa löytää uutta hoitajaa.

– Vuosien varrella perhepäivähoitajien määrä Kouvolassa on supistunut, vaikka heille olisi kysyntää, Asta Nikander toteaa.