Influenssa jyllää – suomalaiset ottaneet ahkerasti rokotteita

Aikaisin alkanut influenssakausi on lähellä huippuaan. Influenssarokotuksen on tähän mennessä hankkinut arviolta miljoona suomalaista.

Kotimaa
Hoitaja rokottamassa naista
EPA

Suomalaiset ovat varautuneet talven influenssakauteen aiempia vuosia paremmin. Influenssarokotteen on tähän mennessä ottanut kansallisen rokoteohjelman kautta yli 810 000 ihmistä. Viime talvena vastaava luku oli reilut 690 000.

Osa rokotusmäärien kasvusta selittyy tilastomenetelmien parantumisella, mutta myös rokotushalu on kasvanut. THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo arvelee, että ihmiset ovat alkaneet suhtautua influenssaan vakavasti. Kiitosta saavat myös terveyskeskukset.

– Kunnat ovat panostaneet, että rokotteen saa helposti, Elonsalo kehuu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti eilen, että kansalliseen rokotusohjelmaan hankitut rokotteet ovat loppuneet laitoksen varastosta. Kunnissa rokotteita on vielä jäljellä.

Talven influenssakauteen varauduttiin yli 1,3 miljoonalla rokoteannoksella. Tämän lisäksi yksityiset lääkäriasemat hankkineet rokotteita omiin tarpeisiinsa. Kun yksityisen sektorin kautta otetut rokotteet lasketaan mukaan arviolta miljoona suomalaista on hankkinut influenssarokotteen.

Rokotteen ehtii vielä ottaa

Tammikuussa käynnistynyt influenssakausi on lähellä huippuaan. Epidemia on levinnyt koko maahan, mikä näkyy terveyskeskuskäyntimäärien nousuna. Influenssa-aallon odotetaan laantuvan lähiviikkoina, mutta THL kehottaa tästä huolimatta hankkimaan rokotteen, etenkin jos kuuluu riskiryhmään.

– Epidemia on päällä, mutta kausi on pitkä, muistuttaa Elonsalo.

Influenssakauden aikana liikkeellä on useita erilaisia viruskantoja. Influenssarokote antaa vastustuskyvyn kolmea kantaa vastaan.

Rokotteen suoja alkaa kahden viikon kuluttua ottamisesta. Pienten lasten kohdalla rokote rakentaa vastustuskykyä myös tulevia influenssakausia varten, Elonsalo muistuttaa.